Matematik

andengradspolynomium

25. oktober 2009 af LeaKragh (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hejsa :)

Håber der er nogen der kan hjælpe mig med at komme videre.

Jeg har en andengradsligningen ax^2+(a+2)x-3=0 som har netop en løsning.

og jeg skal bestemme a.
 

Jeg er selv kommet frem til at

a^2+16a+4=o

a^2+16a= -4

men så kan jeg heller ikke komme videre.

Hilsen Lea


Brugbart svar (0)

Svar #1
25. oktober 2009 af peter lind

a2+16a+4 = 0 er en almindelig andengradsligning, hvor den ubekendte blot hedder a., så du skal altså blot løse den som en almindelig andengradsligning.


Svar #2
25. oktober 2009 af LeaKragh (Slettet)

Ja så langt er jeg os kommet :)

Men hvordan?


Brugbart svar (0)

Svar #3
25. oktober 2009 af Kvaser (Slettet)

Hej peter Lind

Det er jo nemt nok at sige. Løser man udtrykket a2+16a+4=0 som en alm ligning giver det

a1=-8+4*kvrod(15)
a2=-8-4*kvrod(15)

Det giver ingen mening (for mig), hvis man skal indsætte de to rødder i første udtryk, for at finde a. Men nu har jeg heller ikke arbejdet meget med det siden jeg sidst har haft den slags matematik. Har bare set flere spørge til samme opgave. Og syntes at alle har fået samme vage svar. Du skal bare løse det som en alm andengrads lign.

Hvor a=1 b=(a+2) og c=-3

Der må være en mere logisk måde at løse opgaven på, kan ikke lige gennemskue den her i de sene nattetimer.

Sætter man a, b og c ind som sagt, får man det udtryk LeaKragh skriver, a2+16a+4=0

Er det ikke nemmer at vedtage at a=0 så giver det 2x-3=0

a=0
x=3/2

Eller er det for søgt??


Brugbart svar (0)

Svar #4
26. oktober 2009 af Kvaser (Slettet)

a1=-8+2*kvrod(15)
a2=-8-2*kvrod(15)

Mener jeg selvfølgeligt ;)


Brugbart svar (0)

Svar #5
26. oktober 2009 af Danielras (Slettet)

Mon ikke der står i opgaven at a≠0. Der er vel ikke noget galt i de fundne a-værdier?


Svar #6
26. oktober 2009 af LeaKragh (Slettet)

der står ikke andet i opgaven end det der er skrevet aller øverst.


Brugbart svar (0)

Svar #7
26. oktober 2009 af vindhansen (Slettet)

 ax2 + (a+2)x -3 = a(x-x0)2 hvor x0 er dobbeltrod <=>

x2 +(1 + 2/a)x - 3/a = (x-x0)2  regneregel for kvadratet på en toleddet størrelse giver: 

Det dobbelte produkt 2xx0 = (1+2/a)x <=> x0 = 1/2 + 1/a

og x02 = -3/a = (1/2 + 1/a)2 = 1/4 + 2*1/2*1/a + 1/a2   <=>

-3a/a2 = (1/4a2 + a + 1)/a2  <=>

a2 + 16a + 4 = 0 <=> 

a = -(8-2√15) og a = -(8+2√15)


Skriv et svar til: andengradspolynomium

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.