Matematik

cosinusrelationerne - HJÆLP !

27. oktober 2009 af macktheknife (Slettet) - Niveau: B-niveau

 Vis, at en trekant med sidelængderne a=3, b=4 og c=6 IKKE er retvinklet 

hvordan gør jeg, please hjælp


Brugbart svar (1)

Svar #1
27. oktober 2009 af Deus (Slettet)

cosinusrelationen hedder a2 = b2 + c2 - 2 x b x c x Cos(A). Eftersom du skal vise det, ville jeg nok beregne vinklerne og få dem afsat rigtigt.

eks... Cos(A) = ( b2 + c2 - a2 ) / ( 2 x b x c ).

Hvis du i stedet regner C ud, bare for at tage et eksempel, kører du samme rutine, dog med C taget ud og andre kendte tal sat i. Vi prøver.

Cos(C) = ( a2 + b2 - c2 ) / ( 2 x a x b ).

Hvad du skal huske er at vinkler sættes i minus første... Altså Cos-1( formel ) = vinkel

lad os prøve med vinkel C...
Cos-1 ((32+42-62) / (2 x 3 x 4)) = 117,27o
som jo viser det ikke er en retvinklet ;-)

håber det hjalp


Brugbart svar (1)

Svar #2
27. oktober 2009 af Daniel TA (Slettet)

Som alternativ kan man lynhurtig se at Phytagoras' sætning ikke passer - og da den kun gælder for retvinklede trekanter, er det ikke en retvinklet trekant du har med at gøre.


Brugbart svar (1)

Svar #3
27. oktober 2009 af Deus (Slettet)

Sagt på en anden måde... En retvinklet trekant kan konstrueres efter 3, 4, 5 reglen... hvis a er 3, og b er 4, så vil c være 5... den kan så bruges videre op i systemet... 6, 8, 10 eller 30, 40, 50. osv... Hvis c er over eller under, når siderne passer i denne "tabel" er trekanten ikke retvinklet.


Skriv et svar til: cosinusrelationerne - HJÆLP !

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.