Fysik
y-stråling, skal afl i morgen
11. januar 2005 af
Chaplin (Slettet)
Hej!
Jeg er stødt på et problem vedrørende gammastråling og dennes rækkevidde.
Jeg har lavet et forsøg hvor jeg har et GM-rør, og ud herfra en y-kilde. Jeg måler da aktiviteten til længden x og flytter da kilden 10 cm væk fra GM-røret og måler atter aktiviteten. Dette gentages nogle gange. jeg afbildeder mine resultater i et enkeltlogaritmisk kordinatsystem med itensiteten op ad 2.-aksen og afstanden mellem y-kilden og GM-røret hen ad 1.-aksen.
jeg får da en eksponentielaftagende tendenslinje med foreskriften f(x)=b*a^x omskriver jeg denne til f(x)=b*e^(k*x)hvor k=-ln(a)
Nu kan jeg så se at denne foreskrift er lig med foreskriften for svækkelsesloven, men HVORFOR? jeg kan jo ikke udregne en halveringstykkelse for luft! - jo længere jeg flytter y-kilden, jo mere vil strålingen spredes ikke sandt?
Det er et stort mysterium for mig.
Jeg håber at der er nogen der kan forstå mit problem, selv om det måske er en smugle kringlet!
/Søren
Jeg er stødt på et problem vedrørende gammastråling og dennes rækkevidde.
Jeg har lavet et forsøg hvor jeg har et GM-rør, og ud herfra en y-kilde. Jeg måler da aktiviteten til længden x og flytter da kilden 10 cm væk fra GM-røret og måler atter aktiviteten. Dette gentages nogle gange. jeg afbildeder mine resultater i et enkeltlogaritmisk kordinatsystem med itensiteten op ad 2.-aksen og afstanden mellem y-kilden og GM-røret hen ad 1.-aksen.
jeg får da en eksponentielaftagende tendenslinje med foreskriften f(x)=b*a^x omskriver jeg denne til f(x)=b*e^(k*x)hvor k=-ln(a)
Nu kan jeg så se at denne foreskrift er lig med foreskriften for svækkelsesloven, men HVORFOR? jeg kan jo ikke udregne en halveringstykkelse for luft! - jo længere jeg flytter y-kilden, jo mere vil strålingen spredes ikke sandt?
Det er et stort mysterium for mig.
Jeg håber at der er nogen der kan forstå mit problem, selv om det måske er en smugle kringlet!
/Søren
Svar #1
11. januar 2005 af Peden (Slettet)
Det virker jo ikke så underligt at du får svækkelsesloven!? Det er vel netop dette forsøget går ud på at påvise, eller opfatter jeg noget forkert her?
Svar #2
11. januar 2005 af Chaplin (Slettet)
Jamen jeg kan jo ikke snakke om halveringstykkelse, idet strålingen vil reflekteres og spredes mere og mere jo længere afstanden bliver...
Skriv et svar til: y-stråling, skal afl i morgen
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
