Matematik

f(x) = a, med tre løsninger

28. oktober 2009 af Woodfarmer (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hey alle

En funktion f er bestemt ved: f(x) = -x3 + 4x2 + 3x + 3

Nu skal jeg så bestemme de værdier af a, for hvilke ligningen f(x) = a har netop tre løsninger.

Nogen der kan hjælpe mig lidt på vej?


Brugbart svar (0)

Svar #1
28. oktober 2009 af Taqz (Slettet)

Det du har er jo en tredjegradsligning:

$a=-x^3+4x^2+3x+3$

Først udregnes:

$Q=\frac{3\cdot a\cdot c-b^2}{9\cdot a^2}$

$R=\frac{9bc-27ad-2b^2}{54a^2}$

$S=\sqrt[3]{R+\sqrt{Q^3+R^2}}$

$T=\sqrt[3]{R-\sqrt{Q^3+R^2}}$

Rødderne er da givet ved:

$r_1=S+T-\frac{b}{3a}$

$r_2=-\frac{1}{2}\cdot (S+T)-\frac{b}{3a}+\frac{i\cdot\sqrt{3}}{2}\cdot (S-T)$

$r_2=-\frac{1}{2}\cdot (S+T)-\frac{b}{3a}-\frac{i\cdot\sqrt{3}}{2}\cdot (S-T)$

Diskriminanten defineres ved:

$D=Q^3+R^2$

Da gælder:

$D>0$: Én reel rod og to komplekse.

$D=0$: Alle rødder er reele. Der er maksimalt to forskellige.

$D>0$: Der er tre reele og forskellige rødder.


Brugbart svar (1)

Svar #2
28. oktober 2009 af mathon

ses nemt på graftegneren

f(x) har vandret tangent
for
x = -(1/3) v x = 3

f(-1/3) = 67/27     f(3) = 21

hvorfor
netop tre løsninger
kræver

67/27<a<21
dvs mellem lokalt minimum og lokalt maksimum
 


Svar #3
28. oktober 2009 af Woodfarmer (Slettet)

Taqz, er sikkert på at det kunne være til megen hjælp, men har en fornemmelse for at du måske bruger nogle tegn som Windows XP ikke har liggende, da det virker utroligt uoverskueligt med "$Q=\frac{3\cdot a\cdot c-b^2}{9\cdot a^2}$"

Mathon, tak for dit svar.

Hvordan fandt du den vandrette tangent? Kan den ikke findes ved f '(x) = 0 eller er der noget jeg har misforstået?


Brugbart svar (0)

Svar #4
28. oktober 2009 af mathon

som du skriver

f '(x) = -3x2 + 8x + 3 = 0


Svar #5
28. oktober 2009 af Woodfarmer (Slettet)

Super, mange tak for hjælpen :)

Nu burde jeg kunne klare resten, ellers skriver jeg lige igen.

Tusind tak!


Skriv et svar til: f(x) = a, med tre løsninger

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.