Matematik

Differentialligning!

29. oktober 2009 af Alkymisten (Slettet)

Hvordan løser man opgaver af typen:

Angiv den løsning til differentialligningen, hvis graf går gennem (x0, y0), når

(dy/dx)=4-y og (x0, y0)=(ln(3/4), 1)

En der kan hjælpe? :-)


Brugbart svar (0)

Svar #1
29. oktober 2009 af Erik Morsing (Slettet)

Skrevet på formen y+y' = 4, findes der en formel, der løser den, den findes et sted her på Portalen


Brugbart svar (0)

Svar #2
29. oktober 2009 af Exupery (Slettet)

Use your desolver! :)

desolve(y'=4-y and y(ln(3/4))=1,x,y)

Jeg mener at huske, at du skal skrive begge variable til sidst, men det er lang tid siden, jeg sidst har brugt funktionen, så du må lige selv korrigere, hvis det ikke er helt korrekt.


Svar #3
29. oktober 2009 af Alkymisten (Slettet)

Vil helst løse den i hånden :-) men tak for buddet! :-D


Brugbart svar (1)

Svar #4
29. oktober 2009 af mathon

y' + y = 4                              multiplicer med ex på begge sider

ex·y' + ex·y = 4ex                  som omskrives til

(ex·y)' = 4e                         som integreres med hensyn til x på begge sider

∫(ex·y)'dx = 4∫exdx      

ex·y = 4ex + C                      som divideres med ex på begge sider

y = Ce-x + 4                         gennen (ln(3/4);1) hvoraf

1 = C·((eln(3/4))-1 + 4

1 = C·(3/4) + 4

-3 = (3/4)C

C = -4

konklusion:
          y = -4e-x + 4


Svar #5
29. oktober 2009 af Alkymisten (Slettet)

Synes dog at denne driller mest:

dy/dx=2y-1 hvor (x0, y0)=(ln(√3), 1)
 


Brugbart svar (0)

Svar #6
29. oktober 2009 af mathon

y' + (-2)y = 4                                       multiplicer med e-2x på begge sider   

og fortsæt som ovenfor........
 


Brugbart svar (0)

Svar #7
30. oktober 2009 af Erik Morsing (Slettet)

#0

Det er heller ikke nemt at forstå. I virkeligheden finder man først løsningen til den homogene ligning y' + f(x)y = 0. Den kan du nemt finde, lad os kalde den funktion for h(x). Hvis vi nu skal løse den inhomogen ligning y' - y = 4, så starter vi med at skrive den på formen F(x)*(f(x)*y - r(x)dx) + F(x)dy = 0, man siger, at der er multipliceret med en integrationsfaktor, der kun afhænger af x og som gør ligningen eksakt. Hvad vil så det sidste sige? Jo hvis en differentialligning på formen M(x,y)dx + N(x,y)dy = 0 siges at være eksakt, hvis venstresiden af ligningen er det eksakte (totale) differential du = (δu/dx)dx + (δu/dy)dy, og hvad er så det totale differential? Ja vi kan blive ved - det er i hvert fald ikke gymnasiestof, men lad os bare gå lidt videre. Nu skriver vi den som δ/dy(F(f(x)*y - r(x)´dx = dF/dx. Nu kan vi separere ligningen og får ln |F| = ∫F(x)dx. Her er det så man tager F(x) = eh(x) som integrationsfaktor, så i virkeligheden gætter vi løsningen. Det er nemlig naturligt at vælge netop den integrationsfaktor, det viser erfaringen. h(x) er ∫f(x)dx.

Som du ser er der en lang forhistorie til din opgave, så jeg forstå ikke helt, at du har fået den. men du skriver jo også, at du helst vil løse den i hånde, så der har vi nopk forklaringen.


Skriv et svar til: Differentialligning!

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.