Matematik

Hvordan skal opgaven forståes?

30. oktober 2009 af Spontaneous-123 (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej jeg har brug for hjælp til forståelse af en opgave

opgave 4 - uden hjælpemidler

Om to størrelser x og y oplyses, at der er en lineær sammenhæng mellem y og x-1. Følgende tabel viser nogle sammenhærende værdier af x og y:

x:  1    3  

y:  -1  -3

Bestem en ligning, der beskriver sammenhængen mellem x og y.

Spørgsmål:

Er det en trykfejl og burde der ikke have stået x-1 og y tilsidst?

Hvis ikke, skal man så argumentere for, at der også er en lineær sammenhæng mellem x og y?


Brugbart svar (0)

Svar #1
30. oktober 2009 af vindhansen (Slettet)

x   : 1 3

x-1 : 1  1/3

y   : -1 -3


Svar #2
30. oktober 2009 af Spontaneous-123 (Slettet)

Det er jeg klar over, men hvordan argumenterer du for at hvis der er en lineær sammenhæng mellem y og x-1 så gælder dette nødvendigvis også for y og x?


Brugbart svar (0)

Svar #3
30. oktober 2009 af vindhansen (Slettet)

 y= -x-1


Brugbart svar (0)

Svar #4
30. oktober 2009 af mathon

x·y = k                            x og y er omvendt proportionale i følge din tekst

men

x: 1 3

y: -1 -3                            er noteret forkert

og skulle formentlig have været

x: 1   3-1

y: -1   -3


Svar #5
30. oktober 2009 af Spontaneous-123 (Slettet)

hvad er forkert ved notationen, vi er enige om at der er to punkter, hvor det ene punkt hedder (1,-1) og det andet hedder (-1,-3)?


Brugbart svar (0)

Svar #6
30. oktober 2009 af vindhansen (Slettet)

Hvis x og y er omvendt proportionale

så må x-1 og y være proportionale


Svar #7
30. oktober 2009 af Spontaneous-123 (Slettet)

x og er y er da ikke omvendt proportionale?


Brugbart svar (0)

Svar #8
30. oktober 2009 af vindhansen (Slettet)

 Hvis sætningen "Følgende tabel viser nogle sammenhærende værdier af x og y:" fjernes giver opgaven bedre mening. (synes jeg)


Svar #9
30. oktober 2009 af Spontaneous-123 (Slettet)

Opgaven giver mening hvis x og y er omvendt proportionale, men det er de ikke??!


Brugbart svar (0)

Svar #10
30. oktober 2009 af vindhansen (Slettet)

Opgavestilleren præciserer ikke funktionssammenhængen mellem x og y men derimod mellem x-1 og y. 


Brugbart svar (0)

Svar #11
30. oktober 2009 af vindhansen (Slettet)

 Løsningen er at acceptere de tal der er givet og funktionen y = -x er funktionssammenhængen.

Den liniere sammenhæng mellem y og x-1 må så være y = f(x-1) = -x. 

(Øh kan det bruges)??


Brugbart svar (1)

Svar #12
30. oktober 2009 af ibibib (Slettet)

y = 3x-1 - 4 eller y = 3/x - 4


Brugbart svar (0)

Svar #13
30. oktober 2009 af vindhansen (Slettet)

Hvad mener vi med linier sammenhæng.


Brugbart svar (0)

Svar #14
30. oktober 2009 af vindhansen (Slettet)

Jeg indrømmer at opgaveformuleringen er lidt subtil.

Men det er i alles interesse at vi er enige om et et entydigt svar!

Det er rimeligt at funktionstabellen er givet ved :

x   :  1     3    1/3    0         

x-1 :  1  1/3     3     EJ DEF. 

y    : -1  -3    -1/3    0

Ses på funktionssammenhængen mellem x og y er det rimeligt at y = -x og at funktionen er linear (dvs. løsningskurven går gennem punktet (x,y) = (0,0)) 

Fastholder vi denne funktionssammenhæng altså y = f(x) = -x og danner den sammensatte funktion 

y = f(x-1) = -x-1 får vi et problem fordi der er en singularitet for x = 0

x-1 kan ikke antage værdien 0 

og at når der er tale om en linier sammenhæng skal løsningskurven gå gennem (x,y) = (0,0)

kan der ikke være en linear sammenhæng mellem y og x-1
 


Brugbart svar (1)

Svar #15
31. oktober 2009 af Dynin (Slettet)

I opgaven er givet, at der er en lineær sammenhæng mellem x-1 og y, dvs. y=ax-1+b. Desuden er oplyst at (1,-1) og (3,-3) er sammenhørende værdier for (x,y). Således har man
(i) -1=a+b og
(ii) -3=a/3+b
som er to ligninger med to ubekendte, der let løse … a=3 og b=-4. Således er sammenhængen mellem x og y beskrevet ved y=3/x-4 … i overensstemmelse med #12.
 


Skriv et svar til: Hvordan skal opgaven forståes?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.