Fysik
opg. i FYSIK-Radiaktivitet
12. januar 2005 af
sunset (Slettet)
Hej, er der nogle der kan bekræfte mig på om jeg har forstået og løst disse opgaver rigtigt?
Oplysninger der er givet i opgaven:
1) En kilde udsender i løbet af 3 minutter 30*10^6 alfa-partikler. Halvdelen af alfapartiklerne rammer huden og afsætter deres energi. Hver alfapartikkel har energien 6,2*10^-13 J.
-Beregn den energimængde, der afsættes i huden i løbet af de 3 min.
Min løsning:
(30*10^6) / 2*(6,2*10^-13 J) =...X..
Oplysning: Det bestrålede hudlag har arealet 1,5 cm2 og tykkelsen 0,004 cm. Hudens massefylde er 0,97 g/cm3.
2)Beregn den absorerede dosis i løbet af de 3 min.
min løsning:
1,5 cm2*0,004 cm *0,97 g/cm3 =..Y..
D=E/m
D= resultat X/resultat Y =.....
3)Forklar hvorfor en alfa kilde kun er velegner til bestråling af kraeftceller i hudens øverste lag.
Jeg ved ikke hvad jeg skal svare på her. Kan I mon hjælpe? Jeg tror det har noget at gøre med at en alfastråling ikke er så kraftigt?
Oplysninger der er givet i opgaven:
1) En kilde udsender i løbet af 3 minutter 30*10^6 alfa-partikler. Halvdelen af alfapartiklerne rammer huden og afsætter deres energi. Hver alfapartikkel har energien 6,2*10^-13 J.
-Beregn den energimængde, der afsættes i huden i løbet af de 3 min.
Min løsning:
(30*10^6) / 2*(6,2*10^-13 J) =...X..
Oplysning: Det bestrålede hudlag har arealet 1,5 cm2 og tykkelsen 0,004 cm. Hudens massefylde er 0,97 g/cm3.
2)Beregn den absorerede dosis i løbet af de 3 min.
min løsning:
1,5 cm2*0,004 cm *0,97 g/cm3 =..Y..
D=E/m
D= resultat X/resultat Y =.....
3)Forklar hvorfor en alfa kilde kun er velegner til bestråling af kraeftceller i hudens øverste lag.
Jeg ved ikke hvad jeg skal svare på her. Kan I mon hjælpe? Jeg tror det har noget at gøre med at en alfastråling ikke er så kraftigt?
Svar #1
12. januar 2005 af Doven stræber (Slettet)
1) (30*10^6/2)*(6,2*10^-13 J)
2)den er vist rigtig nok
3)Alfa-partikler består af helium-kerner og bevæger sig meget langsomt (19.000 km/sek.). Så pga. deres store størrelse og lave fart har de en meget svag gennemtrængningskraft( de kan højest bevæge sig 10 cm. i aml. luft, før de mister al deres energi og de er ikke i stand til at gennemtrænge er stykke papir), men da de er så store har de tilgengæld en meget stor ioniseringsevne.
Derimod består består gammastråler af ren energi(lysbølger) og bevæger sig med lysets hastighed. Derfor har de stor gennemtrængningskraft men lille ioniseringsevne.
Håber det hjalp.
2)den er vist rigtig nok
3)Alfa-partikler består af helium-kerner og bevæger sig meget langsomt (19.000 km/sek.). Så pga. deres store størrelse og lave fart har de en meget svag gennemtrængningskraft( de kan højest bevæge sig 10 cm. i aml. luft, før de mister al deres energi og de er ikke i stand til at gennemtrænge er stykke papir), men da de er så store har de tilgengæld en meget stor ioniseringsevne.
Derimod består består gammastråler af ren energi(lysbølger) og bevæger sig med lysets hastighed. Derfor har de stor gennemtrængningskraft men lille ioniseringsevne.
Håber det hjalp.
Svar #2
12. januar 2005 af Doven stræber (Slettet)
Partikler med høj ioniseringsevne dræber kræft-celler, men kan samtidig omdanne raske celler til kræft-celler. Derfor bestråler man kun det område af huden som er ramt af kræft.
Skriv et svar til: opg. i FYSIK-Radiaktivitet
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
