Matematik

Vis at funktionen er voksende????

01. november 2009 af Booklover (Slettet)

Hej!

Ved jeg har spurgt om det før, men fatter det altså ikke... Nogen der kan fortælle mig hvordan man viser, at en funktion, fx funktionen f(x) = x3 - 4x2 + 7x + 3, er voksende? Jeg ved man skal finde f'(x) ... og dernæst er jeg helt lost ... er der virkelig ikke nogen som kan forklare mig det meget simpelt, trin for trin, hvordan man gør? Jeg skal snart aflevere min opgave, og skal gerne have forstået det!

Smil M.


Brugbart svar (0)

Svar #1
01. november 2009 af peter lind

Du har ret i at du skal finde f'(x). Løs ligningen f'(x) =0 Hvis der ikke er nogen løsning altså D<0 har f'(x) samme fortegn for alle x . Det samme gælder hvis der er en dobbeltrod, altså D=0 Så bliver f'(x) = 0 i et enkelt punkt.


Svar #2
01. november 2009 af Booklover (Slettet)

Hvad hvis D> 0 ?? Det er diskriminanten ved denne funktion... så er der jo to løsninger ... hvordan skal man så definere, at funktionen er voksende? Det er her min forvirring begynder at blive komplet :s


Brugbart svar (0)

Svar #3
01. november 2009 af Exupery (Slettet)

Differentier og sæt lig 0. Ligningen har ingen (reelle) løsninger, så den afledede har ingen ekstremaer. Altså er der to muligheder: enten er funktionen monotont voksende eller også er den monotont aftagende. Du sætter så en vilkårligt x-værdi ind i f'(x), og hvis du får et positivt tal er den monotont voksende eller omvendt.


Brugbart svar (0)

Svar #4
01. november 2009 af Exupery (Slettet)

#2 Så er den ikke monotont voksende men derimod voksende og aftagende i intervaller.


Svar #5
01. november 2009 af Booklover (Slettet)

Men opgaven lyder, at man skal vise, at funktionen er voksende? Det bringer mig lidt ud af fatning!

Altså jeg har fundet ud af, at f'(x) for funktionen er: f’(x) = 2x2– 8x + 7

Dernæst har jeg fundet ud af, at d = 8 (altså d>0)

Rødderne bliver da: x = -1,29 og x = -2,7

Men hvordan kommer jeg videre herfra? Hvad vil monotoniforholdende blive? Hvordan viser jeg nu, at funktionen er voksende?


Brugbart svar (0)

Svar #6
01. november 2009 af peter lind

#2 Hvis D>0 er den voksende i nogle intervaller og aftagende i nogle andre intervaller. Intervallernes endepunkter er løsningen til ligningen samt oo og -oo


Svar #7
01. november 2009 af Booklover (Slettet)

Hmmm... det giver bare ikke mening ... jeg beklager, at jeg vist er noget besværlig...


Brugbart svar (0)

Svar #8
01. november 2009 af Exupery (Slettet)

Du har ikke diffet rigtigt.. Det går galt helt i starten.


Svar #9
01. november 2009 af Booklover (Slettet)

Gør det? Måske er det her, at fejlen ligger ... Bliver det så ikke 3x2 -8x + 7 ?? Giver det mere mening?? Betyder det så, at d<0 ?? (at d = -20 ??) Men hvordan bliver monotoniforholdende så!? (forresten tak til jer alle sammen for jeres tålmodighed - og enda efterregning!)


Brugbart svar (0)

Svar #10
01. november 2009 af Exupery (Slettet)

Jep, det gør det.

Prøv at beregne d for den. Og følg så ellers #3.


Skriv et svar til: Vis at funktionen er voksende????

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.