Fysik

opvarmningstid?

03. november 2009 af NannaVuf (Slettet) - Niveau: B-niveau

Jeg har en opgave der lyder at jeg har et akvarium på 0,35 m*0,75m*0,45m som er fyldt med vand. jeg har udregnet varnds masse i  kg. vandet bliver nu opvarmet med 250 W. hvor lang tid varer opvarmningen fra 20 grader til 35 grader, hvis der ikke er nogen energitab?

håber i vil hjælpe!


Brugbart svar (0)

Svar #1
03. november 2009 af Jerslev (Slettet)

#0: Hvor meget energi skal der tilføjes i alt for at gennemføre opvarmningen? Herefter skal du huske, at effekt er energi pr. tid; altså:

P = E/t, hvoraf t kan beregnes.


Svar #2
03. november 2009 af NannaVuf (Slettet)

jeg ved ikke hvor meget energi der skal tilføres. det mangler i opgavebeskrivelsen. jeg harvandets masse i kg. akvariets volumen i m^3 og effekten i watt.


Brugbart svar (0)

Svar #3
03. november 2009 af Jerslev (Slettet)

#2: Du skal udregne, hvor meget energi, der skal tilføjes.


Svar #4
03. november 2009 af NannaVuf (Slettet)

men hvordan kan jeg det når jeg ingen tid kender?


Brugbart svar (0)

Svar #5
03. november 2009 af Jerslev (Slettet)

#4: Tiden er i dette tilfælde ligegyldig. Du kan normalt godt udregne, hvor meget varme, der skal tilføres en masse m for at opvarme den et antal grader. Du skal blandt andet bruge den specifikke varmekapacitet.


Svar #6
03. november 2009 af NannaVuf (Slettet)

skal jeg bruge Q = m*c*Δt?


Brugbart svar (0)

Svar #7
03. november 2009 af Jerslev (Slettet)

#6: Præcis!


Svar #8
03. november 2009 af NannaVuf (Slettet)

Men jeg får Q= 530818 J totalt højt! Er Q=E så jeg skal bruge formlen P=E/t <=> t= P*E, hvor P =250 W.


Brugbart svar (0)

Svar #9
03. november 2009 af Jerslev (Slettet)

#8: Præcis!


Svar #10
03. november 2009 af NannaVuf (Slettet)

men jeg får en tid på 1,32705E8 s (tror det er sekunder eller er det minutter?


Brugbart svar (0)

Svar #11
03. november 2009 af Jerslev (Slettet)

#10: Prøv at skrive din udregning op.


Svar #12
03. november 2009 af NannaVuf (Slettet)

jeg tror det er min udregning af vandets masse der er noget i vejen med. jeg fandt vands densitet (1,00 kg/m^3)

Vakvarium=0,35m*0,75m*0,45m = 0,118m^3

m=ρ/V = 8,466 kg

c= 4180 J/(kg*C), m=8,466kg (udregning fra oven over), Δt=35 C-20 C=15 C og P =250 W

Q=m*c*Δt=530818 J

P=Q/t <=> t=Q*P=1327*10^8


Brugbart svar (0)

Svar #13
03. november 2009 af Jerslev (Slettet)

#12: m = rho * V.


Svar #14
03. november 2009 af NannaVuf (Slettet)

men de giver jo bare det samme som rumfang dvs. 0,118 kg? og tiden bliver 1,84965E6 s


Skriv et svar til: opvarmningstid?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.