Matematik

faktorisering

03. november 2009 af frederikengel (Slettet) - Niveau: B-niveau

hej jeg har lige et problem med noget faktorisering. de to første kan jeg godt klare. men h(x) den 3. markeret med fed  kan jeg ikke lige få til at virke. hvordan får jeg faktorer af 6 til at give 6 ved at lægge dem sammen

f(x)=5x^2+40x+60
5(x^2+8x+12)12=2*6=
5(x+2)(x+6)6x+2x=8x

x=(-2;-6)

g(x)=-7x^2-49x+56
-7(x^2+7x-8)-1*8 og -8*1
-7(x-1)(x+8)

x=x(1;-8)
 

h(x)=2x^2+12x+12
2(x^2+6x+6)


Brugbart svar (1)

Svar #1
03. november 2009 af Exupery (Slettet)

d=6^2-4*1*6=36-24=12

hvilket giver et skævt tal, den kan vi ikke klare i hovedet. Frem med lommeregneren.

Du bruger mange lighedstegn, dine beregninger giver derfor ikke altid mening.

5(x^2+8x+12)12=2*6=
5(x+2)(x+6)6x+2x=8x

er for eksempel volapyk, men du kommer frem til det rigtige resultat. Så skriv det lige lidt pænere op, inden du afleverer.


Svar #2
03. november 2009 af frederikengel (Slettet)

tak for svar thomas. ja jeg skal lige blive lidt bedre til at bruge de rigtige tegn. jo jeg kan godt komme frem til resultatet med ti-interactive. og finder også ud af at der er mange decimaler i den her. men er det altid noget møg præcis når konstanten c er lig tallet konstanten b i sådan en karl her.


Brugbart svar (1)

Svar #3
03. november 2009 af Exupery (Slettet)

Forklaringen ligger jo i, at en andengradsligning af den slags altid vil have lidt "skæve" rødder, om man så må sige - hvis der vel og mærke findes løsninger.

Man kan sikkert lave et fint matematisk bevis for det, men det orker jeg ikke at kigge på. :-)


Svar #4
03. november 2009 af frederikengel (Slettet)

hej thomas.

du skal heller ikke lave et bevis hi hi. det kunne bare godt være der var en specifik regl når b og c var samme tal. når de er forskellige er det jo enkelt at faktorisere dem og finde den mulighed der er løsningen. det er bare svært at finde fartore af 6 eks 6*1 der så barefter giver 6 ved at lægge sammen. men 1000 tak for svar.

hilsen frederik


Skriv et svar til: faktorisering

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.