Matematik

Hjælp til bestemmelse af ligning

04. november 2009 af Weberen (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej jeg håber der er en der kan hjælpe mig med denne opgave.

 I et koordinatsystem er en cirkel bestemt ved ligningen

x2 – 6x + y2 + 8y = 0

Bestem centrum og radius for cirklen.

Bestem en ligning for den tangent til cirklen, der går gennem koordinatsystemets begyndelsespunkt.


Brugbart svar (0)

Svar #1
04. november 2009 af NejTilSvampe

 du skal have den i formen (x-a)^2 + (y-b)^2 = r^2

-6x og 8y ligner ufattelig meget det dobbelte produkt i kvadratsætningerne ikke sandt?

Så er der en konstant vi kan lægge til på begge sider sådan at vi kan få det i ovenstående form?

well.. lad os prøve:

2*a*x = -6x

2a = -6

a= -3

2*b*y = 8y

2b = 8

b= 4

så du har altså x^2-6x+y^2+8y + 4^2 -3^2 = 4^2 -3^2

og du får: (x+3)^2+(y-4)^2 = 7

centrum er altså i (3,-4) og radius er kvadratroden af 7.. jeg har sikkert lavet en fejl et sted.


Svar #2
04. november 2009 af Weberen (Slettet)

Helt iorden men det er nu også mest anden del af opgaven jeg har svært ved:

 Bestem en ligning for den tangent til cirklen, der går gennem koordinatsystemets begyndelsespunkt.


Brugbart svar (0)

Svar #3
04. november 2009 af NejTilSvampe

ah ja. øh det skal self. være  (x-3)^2 og (y+4)^2.

for (x-3)^2 = x^2 + 9 -6x  og  (y+4)^2 = y^2 +16 + 8x.

så det er  x^2 -6x + 9 + y^2 + 8y + 16 = 9 + 16

Og det bliver  (x-3)^2 + (y+4)^2 = 5^2

jeg undskylder. 


Skriv et svar til: Hjælp til bestemmelse af ligning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.