Fysik

Radioaktivitet2

05. november 2009 af Jullelo (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej!

Jeg er i gang med nogle opgaver i fysik, men er gået lidt i stå. Det drejer sig om følgende spørgsmål:

Ved bestråling af med langsomme neutroner finder følgende proces sted

105B + 10 n → 42He + 73 Li


a) Beregn massetabet.

b) Beregn den energimængde, som frigøres ved processen.
 

I 1991 fandt man i en gletsjer i Alperne et særdeles velbevaret lig af en mand, som tydeligvis havde ligget længe i isen. Målingerne viste, at 14C-aktiviteten var 0,121 Bq pr. gram i carbon. Halveringstiden er 5730 år. Friskt carbon indeholder et 14C-atom for hver 8,3·1011 almindelige 12C-atomer.

• Hvornår døde manden?
 

Skal der bruges en bestem formel her, eller skal man bare trække årstallet fra halveringstiden? ^^

På forhånd tak!! (:


Brugbart svar (0)

Svar #1
05. november 2009 af mathon

se

Vedhæftet fil:fission_2.doc

Brugbart svar (1)

Svar #2
05. november 2009 af Argus (Slettet)

*


Brugbart svar (0)

Svar #3
05. november 2009 af mathon

-k = ln(1/2)/T½ = ln(1/2)/5730 = -0,000121

N = No·e-0,000121·t  

beregning af antal 14C i 1 g nylig afdødt C:
No = (1 g)/(12,011 g/NA)·(1/(8,3·1011) = 6,04078·1010
 

Ao = k·No = 0,000121·(6,04078·1010) = 7,30742·106 Bq/g

A = Ao·e-0,000121·t                                   når t måles i år

(A/Ao) = e-0,000121·t

ln(A/Ao) = -0,000121·t

t = -ln(A/Ao)/0,000121                              

t = ln(Ao/A)/0,000121                               som ved indsættelse af A og Ao giver

t = ln((7,30742·106)/(0,121))/0,000121 = 148069 år


Svar #4
05. november 2009 af Jullelo (Slettet)

#2 : tusinde tak fordi du tog dig tid at svare mig! Men jeg forstår den ikke helt, kan du evt. forklare med indsatte tal? Jeg kan ikke helt se hvor tallene skal være /:

Har desuden også denne opgave, som jeg ikke kan finde ud af:

2. I kernekraftværker produceres der en række forskellige radioaktive affaldsprodukter. I et bestemt kraftværk produceres der 2,0g af den radioaktive kryptonisotop pr. døgn. henfalder ved en Beta- –-proces med en halveringstid på 10,8 år. Herved dannes en isotop af rubidium (Rb).

Den frigjorte energi ved processen (som fordeler sig mellem elektronen og antineutrinoen) er på 0,67MeV. Atommassen for er 84,91252u.

b) Beregn atommassen for den dannede rubidiumisotop.

c) Beregn aktiviteten fra de 2,0g 8536Kr.


Brugbart svar (0)

Svar #5
05. november 2009 af mathon

A36Kr → A37Rb + ???

hvordan forklarer du, at der bliver én proton mere?

                                                              (hvilken slags kerneomdannelse og hvilken partikeludsendelse?)


Brugbart svar (0)

Svar #6
06. november 2009 af mathon

a)    
                                   
A36Kr → A37Rb  + 0-1e + + Q

hvor Q er Ekin fordelt på antineutrino, ~ν,  og elektron 0-1e

Δm = (0,67 MeV)/(931,494 Mev/u) = 0,0007193 u

atommassen for den dannede
rubidiumisotop er
                          (84,912531 - 0,0007193) u = 84,911812 u
                     
b)
      henfaldskonstanten k = ln(2)/T½ = ln(2)/(10,8 år) = 0,06418 år-1

      Ao = k·No
      hvor No beregnes til
               No = (2 g)/(84,912531 g/NA) = 2/84,912531·6,0221367·1023 = 1,41843·1022

og således
       Ao = k·No = (0,06418 år-1)·(1,41843·1022) = 9,10354·1020 år-1 =
                                                        (9,10354·1020/(365,25*24*3600)) s-1 = 2,88474·1013 Bq
      

     
 


Brugbart svar (0)

Svar #7
15. februar 2011 af ceciliea1992 (Slettet)

Er du ikke sød at forklare hvordan du beregner antal 14C i 1 g nyligt afdødt C?


Skriv et svar til: Radioaktivitet2

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.