Matematik

Bestem ligning ud fra punkter

14. november 2009 af Ferus (Slettet) - Niveau: B-niveau

Jeg har følgende punkter i et koordinatsystem:

x: 0 1 2 3 4    5   6   7   8   9  10

y: 0 1 3 6 10 15 21 28 36 45 55

Bestem funktionen for y.

What to do?

Tænkte selv det var en parabel y=ax^2 men sætter jeg x=2 og y=3 ind bliver a=0,25: y=0,25^2 hvilket ikke stemmer overens. Kan ikke komme videre.


Brugbart svar (0)

Svar #1
14. november 2009 af mathon

udfør regression


Brugbart svar (1)

Svar #2
14. november 2009 af MN-P (Slettet)

Hvis det er en parabel har den ligningen y=ax2+bx+c

indsætter (0,0)    0=0a+0b+c ⇒c=0

indsætter (1,1)    1=a+b   ganger med 2         

indsætter (2,3)    3=4a+2b

1=a+b ganger med 2       2=2a+2b som trækkes fra ligningen ovenfor

1=2a+0b ⇒ a=1/2  indsættes i 1=a+b

1=1/2+b ⇒ b=1/2

y=½x2+½x+0

Det er en parabel

Er der nogen der vil forklare mig gamle dame, hvordan man løser sådan en opgave med regression?


Brugbart svar (0)

Svar #3
15. november 2009 af Knotz (Slettet)

Det er alt for upræcist at løse opgaven på den måde (hvis ikke du gennemgår samtlige punkter).
Regression kan du lave på en del lommeregnere, ellers i excel; du indtaster punkternes koordinater og sætter lommeregneren/computeren til at finde finde foreskriften... Det fede her er at du så også får koalitionsfaktoren (r^2-værdien) som er din argumentation for at du har ret i at du har fundet den rigtige foreskrift

Man kan selvfølgelig også gøre det i hånden, men det skulle efter sigende være meget mere tidskrævende og forholdsvis formålsløst.


Brugbart svar (0)

Svar #4
15. november 2009 af MN-P (Slettet)

#3

Når jeg taster tallene ind i regnearket, og beder om regressionsligningen, får jeg ligningen for en ret linie.

Hvordan får jeg computeren til at finde forskriften?

Jeg ved godt at jeg kun har vist udregningerne for tre punkter her, men jeg har kontroleret alle punkter i regnearket. de passer alle i den funktion jeg har fundet.

Hvordan ser man på computeren om det er en anden funktion end en ret linie med en vis spredning af punkterne. Jeg har en fornemmelse af at jeg skal prøve at låne en ny lommeregner, der kan ligt mere end min gamle model, der er anskaffet til noget helt andet.


Brugbart svar (0)

Svar #5
15. november 2009 af Knotz (Slettet)

Du kan sagtens gøre det i excel eller lignende.

Det du gør er at sætte den til at tegne et punktdiagram, klikke på et af punkterne og så vælge "indsæt tendenslinje" (eller noget i den retning - jeg arbejder med open office så jeg kan ikke sige præcis hvad der står) og så vælge den form for regression du gerne vil have - der er som regel de mest gængse
Der kan du også vælge at den skal vise foreskriften og koalittionsfaktoren (r^2)

Du kan eventuelt downloade det der hedder en lommeregner-emulator, altså et program som giver dig en avanceret lommeregner som du kan installere på din computer. Prøv fx. at google TI89-emulator, så kan jeg godt guide dig meget specifikt til hvordan du får den til at gøre som du vil med regression (og du får derudover en meget fancy lommeregner helt gratis, mod den ulempe at den ligger på din computer)


Brugbart svar (0)

Svar #6
15. november 2009 af MN-P (Slettet)

jeg arbejder også med open office, i Linux

Kan det være "indsæt regressionskurve jeg skal bruge?

Jeg har ingen valgmuligheder, så vidt jeg kan se. Det bliver bare en ret linie.

Tror jeg vil have fat i den TI89-emulator. Må jeg spørge om hjælp i morgen igen?

Foreløbig tak for hjælpen.Smutter ud til sønnen og bortfører hans graftegner. Så har jeg lidt at kigge på der også.


Svar #7
15. november 2009 af Ferus (Slettet)

MN-P: Tusind tak for hjælpen.

Kan måske hjælpe lidt tilbage da jeg også bruger Linux og open office..

Når du har lavet dit x y (scatter) med punkterne gør du følgende:

1) højreklik på koordinatsystemet og vælg "Edit"

2) Højreklik på et punkt i koordinatsystemet og vælg "Object Properties..."

3) Vælg fanen "Statistics"

4) I højre hjørne vælges hvilken type regression man ønsker. Det er så her jeg opdager at en parabel ikke er i blandt :-/ Men hvis du vil have forskriften på en valgt regression gør du følgende:

a) Høreklik på regressionskurven og vælg "Object Properties"

b) Vælg fanebladet "Equation"

c) afkryds det du vil se i koordinatsystemet og klik "ok"


Brugbart svar (0)

Svar #8
15. november 2009 af MN-P (Slettet)

Tak for hjælpen, jeg konstaterede også at polynomierne mangler ved valg ar regressionstype. Gad vide om de findes i EXEL.


Skriv et svar til: Bestem ligning ud fra punkter

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.