Matematik

Sophie germains bevis for FSS

15. november 2009 af smukkedivadiva (Slettet)

hey derude,

Er der nogen der kender links eller bøger, hvor der står hvad fejlen var i Sophie Germains bevis for Fermats store sætning ?

på forhånd taaaak.. :D


Brugbart svar (0)

Svar #1
15. november 2009 af Simon2 (Slettet)

Fermats sidste sætning påstår, at ligningen xn + yn = zn ikke har positive heltalsløsninger for n>2 .
I 1630 skrev Pierre de Fermat (1601-1665) i marginen i sin kopi af Diophantos’ Arithmetica om ovenstående påstand: „Jeg har fundet et virkelig vidunderligt bevis for denne sætning, men denne margen kan ikke rummet det.“ Selvom Fermats sidste sætning først blev endeligt bevist i 1995 af den engelsk-amerikanske matematiker Andrew Wiles (1953-), var Sophie Germain (1776-1831) den første matematiker der kom med et virkeligt gennembrud inden for beviset. Forskellige matematikere havde bevist sætningen i specieltilfælde, for eksempel for n=3  og n=4, men Germain anlagde en mere generel strategi i den såkaldte Sophie Germain sætning, der gjorde det muligt at bevise Fermats sætning i en række nye tilfælde.

Bl.a. dette og mere til står på nedenstående link. På samme tid er der angivet en række links/bøger, hvor der står en masse om FSS og bl.a. Sophie Germains tilknytning til FSS.

http://www.math.ku.dk/formidling/studieretningsprojekter/filer/Mat_hist/Fermat_Germain/Fermat_Germain.pdf


Skriv et svar til: Sophie germains bevis for FSS

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.