Fysik

Fysikopgave

20. november 2009 af Gomar (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej alle sammen :-)

Jeg har det lidt svært med at regne dette opgve ud. Håber I kan hjælpe mig.

ΔEis + ΔEisvand + ΔEvand = 0

Tak på forhånd


Brugbart svar (0)

Svar #1
20. november 2009 af Erik Morsing (Slettet)

det er ikke nopgave, det er blot en påstand.


Svar #2
20. november 2009 af Gomar (Slettet)

Vi har lavet et fysikforsøg om isens smeltevarme, hvorvi skal bruge måleresultaterne til at lave databehandling med.

Databehandlingerne er således:

Der sker to processer. Først smelter isen, og så opvarmes smeltevandet fra 0 °C til slut-tempera¬turen. Herved får smeltevandet en temperaturtilvækst på:

Dtisvand = tslut - 0 °C = tslut
Forsøg1: Δtisvand = 8 ? C – 0 ? C = 8 ? C
Forsøg 2: Δtisvand = 8 ? C – 0 ? C = 8 ? C


Varmen hertil kommer fra det lunkne vand, som får en temperaturtilvækst på:

Dtvand = tslut - tstart
Forsøg 1: Δt vand = 8 ? C – 32 ? C = -24 ? C

Forsøg 2: Δt vand = 8 ? C – 33,8 ? C = -25,8 ? C

(Her kan vi bemærke, at Δtvand er negativ).

(Den første del af databehandlingen har jeg lavet, men har svært med nedenstående).

Det antages, at systemet med is og lunkent vand er isoleret, og der derfor er energibeva-relse. Det betyder at:

ΔEis + ΔEisvand + ΔEvand = 0


Opskrevet med ovenstående betegnelser lyder ligningen:
mis × Lis + mis × cvand × Δtisvand + mvand × cvand × Δtvand = 0

Nu kan isens smeltevarme Lis beregnes med resultaterne fra skemaet.
• Flyt om på ovenstående ligning og opskriv en ligning for smeltevarmen Lis=…
• Udregn Lis i hvert eksperiment og find middelværdien.
• Udregn den procentiske afvigelse fra tabelværdien:

Ltabel = 334 400 J/kg = 334,4 J/g

• Under smeltningen flyder isen ovenpå og modtager varme fra luften. Hvad bety-der det for den fundne værdi for Lis


 


Brugbart svar (0)

Svar #3
20. november 2009 af Erik Morsing (Slettet)

Det sidste betyder, at systemet ikke er isoleret, og derfor gælder energibevarelsen ikke. Vandet vil derfor vise enhøjere temperatur, end hvis det var isoleret.


Svar #4
20. november 2009 af Gomar (Slettet)

Det ved jeg godt, for læreren havdeforklaret det for mig i forvejen. Jeg ved også at for at finde Lis, så skal jeg kunne ioslere det inden da. Men problemet er at jeg ikke kan finde ud af, at isolerer Lis. Derfor har jeg brug for hjælp.


Brugbart svar (0)

Svar #5
20. november 2009 af mathon

se
tilføjelse
til
https://www.studieportalen.dk/Forums/Thread.aspx?id=765577&goto=766542#766542


Svar #6
20. november 2009 af Gomar (Slettet)

Tak skal du have =)


Svar #7
20. november 2009 af Gomar (Slettet)

Mathon, jeg har svært ved at udregne den procentiske afvigelse fra tabelværdien:

Ltabel = 334 400 J/kg = 334,4 J/g
 

Har du en ide på, hvordan jeg kan gøre det?


Brugbart svar (0)

Svar #8
20. november 2009 af mathon

din værdi kaldes X

den officielle værdi kaldes Xo

afvigelse = |X-Xo|

afvigelse i procent: (|X-Xo|/Xo)·100%


Brugbart svar (0)

Svar #9
20. november 2009 af Erik Morsing (Slettet)

Rettelse: afvigelse i procent: (|X-Xo|/Xo)·100, ganger man med 100%, så ganger man bare med 1


Brugbart svar (0)

Svar #10
20. november 2009 af mathon

afvigelse i procent: ((|X-Xo|/Xo)·100) %


Svar #11
20. november 2009 af Gomar (Slettet)

Det er en meget forkert resultat  jeg får. Er I sikker på at jeg skal gange i stedet for at dividere med 100 til sids?


Brugbart svar (0)

Svar #12
20. november 2009 af mathon

Det er vi sikre på


Svar #13
20. november 2009 af Gomar (Slettet)

• Under smeltningen flyder isen ovenpå og modtager varme fra luften. Hvad bety-der det for den fundne værdi for Lis?


Brugbart svar (0)

Svar #14
21. november 2009 af mathon

...at den beregnes for lille


Brugbart svar (0)

Svar #15
21. november 2009 af ping317 (Slettet)

- fordi der tilføres energi i form af varme fra lufttemperaturen.


Brugbart svar (0)

Svar #16
07. november 2011 af 11v22 (Slettet)

sidder nettop med samme opgave. jeg får dog L-is til et højere resultat, end det jeg skal gå efter, som er 334.  hvordan passer det sammn med at mathon har skrevet at den beregnes for lille?


Skriv et svar til: Fysikopgave

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.