Fysik
Hydrodynamik
19. januar 2005 af
Krabbe Clausen (Slettet)
Hjælp Hjælp... Jeg skriver 3.g's opgave i hydrodynamik... i opgaven skal jeg: undersøge om STOKES lov gæler for en kugle.
Er der nogen somevt kan forklare stokes lov, eller her andet indformation herom ville jeg blive meget glad!
Er der nogen somevt kan forklare stokes lov, eller her andet indformation herom ville jeg blive meget glad!
Svar #1
19. januar 2005 af Peden (Slettet)
Har du læst det materiale jeg sendte til dig?
Ellers så prøv google.com
Ellers så prøv google.com
Svar #2
19. januar 2005 af Epsilon (Slettet)
Jeg kan godt give en smule info om Stokes' gnidningslov. Det skal lige bemærkes, at fysikerens korrekte navn er
George Gabriel Stokes
og derfor er "Stokes lov" forkert. Det skal være "Stokes' lov".
Stokes' gnidningslov udtaler sig blandt andet om et kugleformet legeme, som er impenetrerbart (uigennemtrængeligt) for den væske, som kuglen er anbragt i. Lovmæssigheden siger da, at for relativt små værdier af kuglens hastighed v er gnidningskraftens størrelse F proportional med v;
F = 6*pi*r*(eta)*v
hvor r er kugleradius, og eta er væskens (dynamiske) viskositet, som beskriver, hvor tyktflydende væsken er. Viskositeten er temperaturafhængig.
For større hastigheder gælder Stokes' gnidningslov ikke længere, idet strømningsmønsteret omkring kuglen bliver uregelmæssigt (turbulent).
Grænsen for gyldigheden af Stokes' lov, som markerer en overgang fra regelmæssig (laminar) strømning til turbulent strømning karakteriseres ved det såkaldte Reynoldstal.
Reynoldstallet er en dimensionsløs størrelse, defineret som
Re = (rho)*v*D/(eta)
hvor rho er væskens densitet, og D er en størrelse, som karakteriserer legemets tværsnit vinkelret på strømningen (her: kuglens diameter).
Måske kan dette bruges til en start. Derudover må du selv opsøge yderligere oplysninger.
//Singularity
George Gabriel Stokes
og derfor er "Stokes lov" forkert. Det skal være "Stokes' lov".
Stokes' gnidningslov udtaler sig blandt andet om et kugleformet legeme, som er impenetrerbart (uigennemtrængeligt) for den væske, som kuglen er anbragt i. Lovmæssigheden siger da, at for relativt små værdier af kuglens hastighed v er gnidningskraftens størrelse F proportional med v;
F = 6*pi*r*(eta)*v
hvor r er kugleradius, og eta er væskens (dynamiske) viskositet, som beskriver, hvor tyktflydende væsken er. Viskositeten er temperaturafhængig.
For større hastigheder gælder Stokes' gnidningslov ikke længere, idet strømningsmønsteret omkring kuglen bliver uregelmæssigt (turbulent).
Grænsen for gyldigheden af Stokes' lov, som markerer en overgang fra regelmæssig (laminar) strømning til turbulent strømning karakteriseres ved det såkaldte Reynoldstal.
Reynoldstallet er en dimensionsløs størrelse, defineret som
Re = (rho)*v*D/(eta)
hvor rho er væskens densitet, og D er en størrelse, som karakteriserer legemets tværsnit vinkelret på strømningen (her: kuglens diameter).
Måske kan dette bruges til en start. Derudover må du selv opsøge yderligere oplysninger.
//Singularity
Skriv et svar til: Hydrodynamik
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
