Matematik

hjælp!

21. november 2009 af f-afg-s (Slettet)

en der kan hjælpe:)

En termokande fyldes med kogende vand, hvorefter vandets temperatur langsomt falder. Fabrikanten af termokanden garanterer, at temperaturen i vandet efter 6 timer vil være mindst 75 ??C (E-standard). Målinger viser, at vandets temperatur kan beskrives ved formlen

y = 80*0,95^x + 20

hvor y er vandets temperatur (målt i grader), og x er antal timer efter påfyldningen.

a) Undersøg, om termokanden overholder E-standarden.
b) Hvor mange timer går der, før vandets temperatur kommer under 35 grader ?
     Hvad fortæller tallet 20 i formlen?
c) Med hvilken hastighed ændrer temperaturen sig 6 timer efter påfyldningen?

har lavet a og b men kan ikke finde ud af c. håber du kan hjælpe:)

på forhånd tak:D


Brugbart svar (0)

Svar #1
21. november 2009 af Erik Morsing (Slettet)

Lad os nu lige få det rigtigt på plads: y er temperaturen og x er antallet af timer, så er y(x) = 80*0,95x +20, det vil sige til tiden t=0 er temperaturen lig 20 grader (stuetemperatur. Så finder du y(6). Den næste kan du løse ved at indsætte i formlen, og hastigheden er dy/dx, så find y'(6). Det er i det hele taget en god ide at vide hvad det forskellige står for, og så bør du bruge symbolerne herover og skrive .95x i stedet for .95^x


Brugbart svar (1)

Svar #2
21. november 2009 af juventuz (Slettet)

du skal differentiere y og indsætte x=6, idet væksthastigheden for en funktion f(t) til tidspunktet t er den afledte f´(t)


Svar #3
21. november 2009 af f-afg-s (Slettet)

tak for hjælpen :)


Skriv et svar til: hjælp!

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.