Fysik

(t^2,s)-graf ??

24. november 2009 af 1g (Slettet)

Hej.. I forbindelse med et forsøg om Frit Fald har jeg lavet en (t,s)-graf og fundet tyngdeaccelerationen.

Jeg har også lavet en (t,v)-graf og fundet tyngdeaccelerationen på den måde. Disse to måder giver ikke den samme tyngdeaccelerationen?

Hvilken er den korrekte?

Idet jeg også laver en (t^2,s)-graf, bliver accelerationen 5,09 m/s^2 - og det passer jo ikke med 9,2 m/s^2??

 


Brugbart svar (0)

Svar #1
24. november 2009 af Jerslev (Slettet)

#0: Hvordan er hver af graferne lavet og hvordan har du fundet g ud fra graferne?


Svar #2
24. november 2009 af 1g (Slettet)

t=tiden i sek.

s=strækningen/faldvejen i meter

Disse to størrelser har vi målt under forsøget. Så ved (t,s)-grafen er bare en graf over måledataerne. Derefter har jeg dobbelt-differentieret tendensligningen til (t,s)-grafen og fundet accelerationen (afvigelse på 4,5%)

Ved (t,v)-grafen er hastigheden v beregnet ud fra måledata. Tendensligningen hér er kun differentieret én gang og g er fundet på den måde (afvigelse på 1%)

I princippet er begge måder lige korrekte.

Men min lærer vil have en (t^2,s)-graf (det er jo det samme som (t,s)-grafen blot er er t kvadreret - så tendensligningen hér differentieres også kun én gang, men det giver en g-værdi som afviger 48%.
 


Brugbart svar (0)

Svar #3
24. november 2009 af Jerslev (Slettet)

#2: Overvej stedfunktionen:

s(t) = ½a*t^2

Du plotter s som funktion af t^2, så du skal få en ret linje med hældningskoefficient på ½a. Det kan du bruge.


Svar #4
24. november 2009 af 1g (Slettet)

Ja jeg får en hældning på 4,91 (altså 0,5*9,82)

Men hvad kan jeg bruge den rette linje til? Altså accelerationen bliver 4,91?? Hvis det istedet havde været et andengradspoly. så ville g=9,82??


Brugbart svar (0)

Svar #5
24. november 2009 af Jerslev (Slettet)

#4: Hvis du får en hældning på 4,91 og denne er lig 0.5*a, så kan du jo isolere a og finde accelerationen.


Svar #6
24. november 2009 af 1g (Slettet)

Ja ok..

Men jeg er ikke helt med:

s(t) = ½a*t^2 differentieret giver v(t) = a*t

altså v(t)=4,91*t , så hvordan kan 0,5*a være lig 4,91??


Brugbart svar (0)

Svar #7
25. november 2009 af Jerslev (Slettet)

#6: Jeg snakker om din (t^2,s)-graf.


Svar #8
25. november 2009 af 1g (Slettet)

Ok..

Min (t^2,s)-graf kommer til at være lineær:   y=5,14*x 

dvs. at hældningen er 5,14, som er lig med 0,5*a,

altså: a=10,28

er det dette du mener? 


Brugbart svar (0)

Svar #9
25. november 2009 af Jerslev (Slettet)

#8: Præcis!


Svar #10
25. november 2009 af 1g (Slettet)

ok..

Men nu har jeg altså beregnet g på 3 forskellige måder - og de giver alle 3 forskellige resultater af g.

er dette normalt??


Skriv et svar til: (t^2,s)-graf ??

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.