Fysik

Harmonisk Svingning

25. november 2009 af jansørensen (Slettet)

Hejsa . Nogen der lige vil hjælpe med disse opgaver - og lige se om de er blever løst rigtigt ...

Et lod med massen 300 g hænges i en fjeder. Derved strækkes fjederen 8,40 cm.

a) Beregn fjederkonstanten.

F = m*g = 0,300kg*9,82m/s^2 = 2,95N

x = 0,0840m

F = -k*x <=> 2,95N = -k*0,0840m <=> k=35,12N/m

Loddet trækkes 3,00 cm ned under ligevægtsstillingen og slippes. Loddet udfører så en harmonisk bevægelse.

b) Beregn perioden (svingningstiden).

T = 2*pi*√(m/k) = 2*pi*√(0,300kg/35,12N/m) = 0,6s

c) Beregn loddets mekaniske energi under bevægelsen.

Emek = Ekin+Epot

v=0,03m/0,6s=0,5m/s ]

Ekin = (1/2)*m*v^2 = (1/2)*0,300*(0,5m/s)^2 = 0,0375J

Epot = (1/2)*k*x = (1/2)*35,12N/m*(0,0840m)^2 = 0,1239J

Emek = 0,0375J+0,1239J = 0,1614J

d) Hvilken fart har loddet, når det passerer ligevægtsstillingen?

????


Brugbart svar (0)

Svar #1
25. november 2009 af Jerslev (Slettet)

#0: Du har nogle problemer med et fortegn i opgave a). Overvej retningerne på kræfterne.

Der gælder energibevarelse, så ved ligevægtsstillingen er den potentielle energi blevet lavet helt om til kinetisk energi.


Svar #2
25. november 2009 af jansørensen (Slettet)

a)

F = - m*g = - (0,300kg*9,82m/s^2) = -2,95N

x = 0,0840m

F = -k*x <=> -2,95N = -k*0,0840m <=> k=35,12N/m

Sådan her ?


Brugbart svar (0)

Svar #3
25. november 2009 af Jerslev (Slettet)

#2: Det passer bedre, men du skal huske at argumentere for, hvordan du har valgt at lægge dit koordinatsystem.


Svar #4
25. november 2009 af jansørensen (Slettet)

Jeps , kanont (: .

b) - regner jeg med er rigtig ..

c) - vil du ikk lige hjælpe med mig den ? - forstår ikke hvad du mener med at der er energibevarelse i systemet .


Brugbart svar (0)

Svar #5
25. november 2009 af Jerslev (Slettet)

#4: Den samlede energi, mekaniske energi, er bevaret til alle tidspunkter. Så i stedet for at beregne den som i opgave b) beregner du den blot, når loddet er forbi ligevægtsstillingen.


Svar #6
25. november 2009 af jansørensen (Slettet)

Det forstår jeg ikke helt .

Hvordan vil det se ud på formler ?


Brugbart svar (0)

Svar #7
25. november 2009 af Jerslev (Slettet)

#6: At den mekaniske energi fra opgave b) er lig den mekaniske energi i opgave c).


Brugbart svar (0)

Svar #8
25. november 2009 af mathon

Emek = Ekin + Epot

Emek = (1/2)·m·v2 + (1/2)·k·x2 = (1/2)·m·vmax2 + (1/2)·k·02  = (1/2)·m·02 + (1/2)·k·A2


Svar #9
25. november 2009 af jansørensen (Slettet)

Aaare okay (: .
 

Hvad er A så i formlen ?


Brugbart svar (0)

Svar #10
25. november 2009 af mathon

blot for at vise - som du efterspurgte -

at
            (1/2)·m·vmax2 = (1/2)·k·A2

            m·vmax2 = k·A2

            vmax = A·(k/m)½


Svar #11
25. november 2009 af jansørensen (Slettet)

Men hvad er A betegnelsen for ?


Brugbart svar (0)

Svar #12
25. november 2009 af mathon

A er amplituden


Svar #13
25. november 2009 af jansørensen (Slettet)

Kanont .

Tusind mange tak ..


Skriv et svar til: Harmonisk Svingning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.