Matematik

komplekse tal

27. november 2009 af whiteusher (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej!

ville gerne spørge til jer med Matematik på høj niveau. Jeg har SRP nu omkring komplekse tal, hvor jeg skal forklarer div. ting og hvordan de regnes og hvilke regne regler det gælder for, men der et punkt hvor jeg ikke er helt med:

Jeg har forstået, hvad kompleks tal er, sådan i hovedtræk.

Det jeg ville gerne vide, er hvad konjugering er for noget. Men ved godt at konjugering til a=(x+jy) er a=(x-jy)

Men, mit HOVEDSPØRGSMÅL, er hvad er det, det bruges til og hvorfor bruger man det?

takker på forhånd!


Brugbart svar (0)

Svar #1
27. november 2009 af Jerslev (Slettet)

#0: Det bruges blandt andet til at dividere med komplekse tal. Udover det har det vidtrækkende muligheder i fysikken. Det bruges ekstremt meget i kvantemekanikken.


Svar #2
27. november 2009 af whiteusher (Slettet)

Okey jerslev. Men det var ikke helt hvad jeg mente med det.

ved godt at, man spejler den, på den reelle akse, men hvorfor dividere eller ganger man med den konjugeringe talpar?


Brugbart svar (2)

Svar #3
27. november 2009 af mathon

division

z1 = (a+ib)

z2 = (c+id)

z1/z2 = (a+ib)/(c+id)                    for at skaffe reel nævner forlænges med (c-id)

z1/z2 = [(a+ib)·(c-id)]/[(c+id)·(c-id)]

z1/z2 = [ac+bd-i(ad-bc)]/(c2+d2) = (ac+bd)/(c2+d2) - i(ad-bc)/(c2+d2)


Svar #4
27. november 2009 af whiteusher (Slettet)

Det vil sige, at man gør bare for at få reel nævner i division?

og i multiplikation få en reel funktion.?
 

Men synes ikke at jeg kan skrive det i SRP.
Har du en begrundelse for at det?
 

for jeg har en hav af bøger, men de forklarer hvordan man regner og ikke hvorfor man gør det!


Brugbart svar (0)

Svar #5
27. november 2009 af Jerslev (Slettet)

#4: Du kan ikke dividere med et komplekst tal.


Svar #6
27. november 2009 af whiteusher (Slettet)

Det kan godt lade sig gøre.
hvis det er konjugeringe til x du ganger med i nævneren først. Det gør du pga. så du får j2 . og det kan skrives om til -1, sådan dividere man med kompleks tal.

men er det meningen med konjugering?


Brugbart svar (2)

Svar #7
27. november 2009 af Jerslev (Slettet)

#6: Blandt andet, ja.


Brugbart svar (1)

Svar #8
27. november 2009 af Dynin (Slettet)

#5 WHAT?? mængden af komplekse tal er et (fuldstændigt) legeme ... specielt er z/w mulig for z,w∈C med w≠0 ...

#0 grunden til at man bruger konjugering er blandt andet for at kunne skrive et komplext tal på rektangulær form, dvs. z=x+iy med x,y∈R ved eksempelvis division ... se #3


Brugbart svar (1)

Svar #9
27. november 2009 af Jerslev (Slettet)

#8: selvfølgelig ment med tanken, at du ikke kan dividere direkte uden at forlænge med kompleks konjungering.


Brugbart svar (1)

Svar #10
27. november 2009 af Dynin (Slettet)

#9 hmmm ... 1/i=(1/i)*(i/i)=i/(-1)=-i ... er det ikke division uden kompleks konj. ? ... så dit udsagn i #5/9 er forkert!


Brugbart svar (0)

Svar #11
27. november 2009 af Jerslev (Slettet)

#10: Du skal bare komme med et eksempel, der viser det modsatte. :P Du kan ikke dividere direkte med et komplekst tal, der har en reel del forskellig fra nul. Så tror jeg den blev rigtig. :D


Brugbart svar (1)

Svar #12
27. november 2009 af Dynin (Slettet)

#11 jeg tror vi taler forbi hinanden ... for z,w∈C med w≠0 er brøkken z/w defineret i C, eftersom C er et legeme! For at "forstå" brøkken, eksempelvis på rektangulær form, forlænger man gerne med den konjugerede *og* får et tal af formen x+iy 


Brugbart svar (1)

Svar #13
27. november 2009 af Jerslev (Slettet)

#12: Alt det der legeme-snak er ikke mit område. :) Jeg er fysiker, ikke matematiker. xD


Brugbart svar (1)

Svar #14
27. november 2009 af Dynin (Slettet)

#13 min point; man danner en brøk mellem to komplexe tal på samme måde som med de reelle ... med de komplexe tal har man muligheden for at angive dem på en "pæn" måde ...


Skriv et svar til: komplekse tal

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.