Matematik

tangent hjælp. :)

30. november 2009 af denhoss (Slettet)

Med cas:

1) f(x) = √4 - 2 * x

Bestem tangenterne i punkterne (0,f(0)) og (-6,f(-6)), (xo,f(xo)) og beregn skæringspunktet.

Først og fremmest differentiere jeg f(x), ved at taste f3 og dermed d( differentiale:

d( f(x) = √(4 - 2 * x), x) = -√2 / (2 * √2 - x )

Solve( f’(-6) = -√2 / (2 * √2 - (-6) = -0,16

hvordan finder jeg ligningen ? :S på cas.


Brugbart svar (0)

Svar #1
01. december 2009 af Simon2 (Slettet)

 Nu har du ikke lavet nogen parantes i den oprindelig funktion, men f(x) er altså lig √(4-2x)?

I så fald er din fremgangsmåde korrekt. Når du skal bestemme ligningen for en tangent har du brug for 3 ting. Dens hældning og et punkt. Hvis vi tager udgangspunkt i den tangent som har røringspunkt med f(x) i (-6,f(-6)) så er (-6,f(-6)) naturligvis et punkt på grafen, mens f'(-6) som du også regner ud er hældningen til tangenten.

Ligningen for en ret linje kan skrives y-y0=a(x-x0) hvor (x0,y0)=(-6,f(-6)) for netop denne tangent, mens a (hældningen) er f'(-6).


Svar #2
01. december 2009 af denhoss (Slettet)

Kan du vise mig fejlene ? Og give en dybere forklaring?. er nemlig ikke helt med, et eksempel kunne være fint.


Brugbart svar (0)

Svar #3
01. december 2009 af sigmund (Slettet)

 Du har funktionen med forskriften f(x) = √(4-2x). Så skal du bestemme ligningen for tangenten i punktet (0,f(0)) hhv. (-6,f(-6)). Til sidst skal du så bestemme skæringspunktet mellem de to tangenter.

1) For at bestemme en ligning for en ret linje, skal du have to ting: et punkt på linjen samt dens hældning. Punktet får du givet -- (0,f(0)) hhv. (-6,f(-6)). Hældningen er per definition differentialkvotienten i punktet. Derfor starter du ved at differentiere funktionen. Her skal du så gøre det vha. CAS-værktøj, kan jeg forstå. Jeg kan desværre ikke hjælpe dig med den konkrete lommeregner, men hvorom alting er, så har du f'(x) = -1/√(4-2x). Ved at indsætte 0 for x, får du hældningen af den første tangent; ved at indsætte -6 for x, får du hældningen af den anden. Nu har du kun tilbage at sætte ind i tangentligningen, som er givet i din bog.

2) Når du har ligningen for hver af de to tangenter, så sætter du højresiderne lig hinanden, og finder x; derefter sætter du ind i den ene af ligningerne, og finder y-koordinaten for skæringspunktet.


Brugbart svar (0)

Svar #4
01. december 2009 af mathon

Define f(x) = √(4-2x)

Define g(x) = d(f(x),x)                              g '(x) = g(x)

tangentligningligning i (0,f(0)):
expand(solve(y-f(0)=g(0)(x-0),y))            →  y = -(1/2)x + 2

tangentligningligning i (-6,f(-6)):
expand(solve(y-f(-6)=g(-6)(x+6),y))         → y = -(1/4)x + (5/2)

skæringspunktets koordinater:
                 
          solve(y = -(1/2)*x+2  and y = -(1/4)*x+(5/2),{x,y})    →  (-2,3)


Skriv et svar til: tangent hjælp. :)

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.