Matematik

hjælp til at starte denne opgave

03. december 2009 af frederikengel (Slettet) - Niveau: B-niveau

hej. Jeg er sgu lige helt lost på den her opgave. er der nogen der lige kan forklarer lidt om hvordan jeg griber den an. jeg har ikke lært diff- og integralregning i nu. så skal det bruges er jeg lige for meget på forkant med tingene.

a) Gør rede for at punktet ????5,5?? ligger på cirklen med centrum i ??1,2?? og radius 5.
b) Bestem en ligning for tangenten til cirklen i punktet ????5,5??.


Brugbart svar (1)

Svar #1
03. december 2009 af MN-P (Slettet)

Beregn afstanden mellem punktet og centrum altså P (5,5) og O (1,2)

Hvis |PO|=5 ligger punktet på cirklen.

b) PO vektor er normalvektor til linien som går gennem (5,5)


Svar #2
03. december 2009 af frederikengel (Slettet)

ok a er jeg med på. Δx²+Δy²=c² som jo giver 5. altså er det rigtigt at afstenden er 5 og a=sandt.

så er det b. den er ikke lige til for mig. en normal vektor siger du. hvad er formlen lige for denne i sammenhængen her. jeg skal finde en ligning til tangenten 5.5 det jeg her er punktet og min cirkel. hvad er lige fremgangsmåden


Brugbart svar (1)

Svar #3
04. december 2009 af mathon

a)
cirklen kan beskrives
som
                {P(x,y) | (x-1)2 + (y-2)2 = 52 ∧ -4 ≤ x ≤ 6 ∧ -3 ≤ y ≤ 7}

omvendt

ligger punktet (xo,yo) på cirklen
er 
                 (xo-1)2 + (yo-2)2 = 25 ∧ -4 ≤ xo ≤ 6 ∧ -3 ≤ yo ≤ 7

ulighederne er sande for xo = 5 og yo = 5
og
                  (5-1)2 + (5-2)= 42 + 32 = 16 + 9 = 25

hvoraf
                  (5,5) ligger på cirkelperiferien

cirkeltangentligning i Po(xo,yo):

                   (xo-1)(x-1) + (yo-2)(y-2) = 25
hvoraf
                   (5-1)(x-1) + (5-2)(y-2) = 25

som reduceres til
                    4x + 3y - 35 = 0
eller              y = -(4/3)x + (35/3)
 

     


Brugbart svar (1)

Svar #4
04. december 2009 af mathon

anvendt er:
                        cirklen (x-c1)2 + (y-c2)2 = r2
har i (xo,yo)
tangentligningen

                        (xo-c1)(x-c1) + (yo-c2)(y-c2) = r2


Brugbart svar (1)

Svar #5
04. december 2009 af mathon

ønskes detaljer
se
https://www.studieportalen.dk/Forums/Thread.aspx?id=265676


Svar #6
04. december 2009 af frederikengel (Slettet)

super godt mathon smiler.

1000 tak for hjælpen.

hilsen Frederik


Brugbart svar (0)

Svar #7
05. januar 2018 af annahansen2 (Slettet)

#3 Hvordan kommer du frem til y = -(4/3)x + (35/3). 

Jeg har prøvet at regne og regne, men jeg får slet ikke det samme. 

Kan du uddybe det med lidt flere mellemregninger, så det måske er lettere at forstå?

PÅ forhånd tak


Brugbart svar (0)

Svar #8
07. januar 2018 af annahansen2 (Slettet)

#3 Jeg sidder selv med samme opgave og det kunne være rat hvis du kunne fortælle, hvordan du kom frem til

-(4/3)x + (35/3)

På forhånd tak


Brugbart svar (0)

Svar #9
07. januar 2018 af annahansen2 (Slettet)

Det er især 35 som jeg ikke forstår hvordan jeg kommer frem til det. 


Brugbart svar (0)

Svar #10
07. januar 2018 af annahansen2 (Slettet)

Er der ingen der kan hjælpe? 

Hvordan kommer man frem til (35/3)?

På forhånd tak


Brugbart svar (1)

Svar #11
07. januar 2018 af mathon

                    4x + 3y - 35 = 0                              subtraher 4x
                    3y-35=-4x                                 addér 35  
                    3y=-4x+35                                 dividér med 3
                    \small y=\left (-4x+35 \right ):3
                    y = -(4/3)x + (35/3)


Brugbart svar (0)

Svar #12
07. januar 2018 af annahansen2 (Slettet)

#11. Tak, men jeg forsår ærligt ikke, hvordan du får 35. 

\frac{5-2}{5-1}=\frac{3}{4}

a=-\frac{4}{3}

b=5-\left ( -\frac{4}{3} \right )*5

a ved jeg er regnet rigtigt, men, når jeg regner b ud så får jeg ikke 35. Kan du se, hvad jeg gør forkert?


Brugbart svar (0)

Svar #13
07. januar 2018 af Anders521

jeg forstår ærligt ikke, hvordan du får 35

Hvis du læser de sidste linjer i # 3 får du svaret. Deri optræder tallet 35.


Brugbart svar (1)

Svar #14
07. januar 2018 af mathon

                   (5-1)(x-1) + (5-2)(y-2) = 25

                   4(x-1) + 3(y-2)=25

                   4x-4 + 3y-6=25

                   4x+3y-10=25

                   \small \small 4x+3y-10-25=0

                   4x+3y-35=0


Brugbart svar (0)

Svar #15
07. januar 2018 af annahansen2 (Slettet)

#14 Tak. Det gav meget mere mening.  


Skriv et svar til: hjælp til at starte denne opgave

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.