Matematik

Hjælp til én lille opgave

06. december 2009 af ggf (Slettet)

Hvordan bestemmer jeg den fuldtsændige løsning til ligningen y'+ay=h(x) vha. GÆTTEMETODEN?


Brugbart svar (1)

Svar #1
06. december 2009 af Dynin (Slettet)

#0 normalt ja ... men skal den løses abstrakt så se https://www.studieportalen.dk/Forums/Thread.aspx?id=774516


Svar #2
06. december 2009 af ggf (Slettet)

nej nej jeg sprøger hvordan jeg kan rbuge gættemetoden så jeg kan finde den fuldstændige løsning :-)


Svar #3
06. december 2009 af ggf (Slettet)

vil du ikek gennemgå det sammen med mig? Er ikke lige en haj til mat :-(


Brugbart svar (1)

Svar #4
06. december 2009 af Dynin (Slettet)

#2 kender du h(x)? Med mindre du kender svaret eller er meget godt til at gætte kan du ikke løse y'+ay=h(x) med ubekendte a og h(x) ...


Svar #5
06. december 2009 af ggf (Slettet)

der står bare at jeg skal finde den fuldstændige løsning til y'+ay=h(x) hvor a er en konstant. Mere står der ikek :-S Så kan man ikek bruge gættemetoden? :-( 


Brugbart svar (1)

Svar #6
06. december 2009 af Dynin (Slettet)

#5 nu kender jeg ikke din opgavebeskrivelse til fulde, men enten skal du ud i samme bevis som Alkymisten i linket i #1 eller så har du lov til at udnytte at hvis y0 er en patikulær løsning (dit gæt som for ligningen til at gå op) så er den fuldstændige løsning y=y0+Ce-ax ... her skal du så bare redegøre for at et andet gæt giver samme fuldstændige løsning.


Svar #7
06. december 2009 af ggf (Slettet)

#6

Er det det bevis du gennemgår for alkymisten?


Brugbart svar (1)

Svar #8
06. december 2009 af Dynin (Slettet)

Både jeg og mathon udleder den fuldstændige løsning til denne ligning ... beviset med "et korrekt gæt" er ikke gennemgået.


Svar #9
06. december 2009 af ggf (Slettet)

der er heller ikek krav om at bruge gættemetoden, men jeg omtaler den i opgaven så tænkte at det vilel være smart at bruge den, men det er vel nok bare at forklare hvad den går ud på, går jeg ud fra?


Brugbart svar (1)

Svar #10
06. december 2009 af Dynin (Slettet)

#9 se sidste halvdel af mit svar #6 i linket fra #1

.... og ja, gættemetoden er værd at nævne i forbindelse med diff. ligninger af typen y'+ay=h(x)

... gættemetoden kaldes også nålestiksmetoden :-)


Svar #11
06. december 2009 af ggf (Slettet)

ok, mange tak for hjælpen Dynin :-)


Skriv et svar til: Hjælp til én lille opgave

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.