Fysik

Bevægelsesligning - HJÆLP please

06. december 2009 af GG_AY (Slettet)

 Hej allesammen

Jeg skal i min SRP opstille bevægelsesligningerne for et matematisk pendul med og uden luftmodstand. Jeg er virkelig fortabt. Jeg ved slet ikke hvad jeg skal starte med, og hvad jeg skal komme til. ALtså hvad er bevægelsesligningerne for et matematisk pendul ..

Jeg har virkelig brug for HJÆLP.. 

MVH. Anja


Brugbart svar (1)

Svar #1
06. december 2009 af Erik Morsing (Slettet)

Se først på din tegning i bogen. Læg så mærke til de kræfter,d er virker på de, tyngdekraften og snorkraften. Det er vigtigt, at du tegner et vektordiagram, opløser tyngdekraften i en vektor langs snoren (mgcos(θ) og en på tværs af den, mgsin(θ). Den sidste kraft kalder man tangentialkomponenten af tyngdekraften, det er den kraft, der bringer pendulet tilbage til udgangspunktet. Forskydningen måles i radianer, og du skal så bare huske, at du kan erstatte sinθ) med selve vinklen(θ) for små udsving. Men som sagt tegne det op sammen med de kræfter, der virker på pendulet, elelrs kan du ikke gennemskue det.


Svar #2
06. december 2009 af GG_AY (Slettet)

 Hvilke bog mener du? 

Ved du hvad jeg skal komme frem til af formel?

Jeg ville være meget glad hvis du gad svare.. 


Brugbart svar (0)

Svar #3
06. december 2009 af Erik Morsing (Slettet)

Ja du skal komme frem til svingningstiden T = 2*π*√(L/g), og så skal du bemærke, at svingningstiden kun afhænger af snorens længde og ikke af for eksempel massen af loddet (hvor meget det vejer.)


Svar #4
06. december 2009 af GG_AY (Slettet)

 Jamen det har jeg allerede bevist, men jeg vil opstille bevægelsesligningerne - det står i min problemformulering. 

Jeg er så forvirret, altså er det denne formel jeg skal efterbevise: y(t)=Asin(ωt+φ0)


Brugbart svar (1)

Svar #5
06. december 2009 af Erik Morsing (Slettet)

Ja hvis du vil have den tilhørende differentialligning, så kommer den her d2θ/dt2 = (-g/L)*sin(θ), og så reduceres den til

d2θ/dt2 = (-g/L)*θ. Den generelle løsning er så θ=A*cos(√(g/L)*t + B*sin(√(g/L)*t, hvor A og B bestemmes ud fra begyndelsesbetingelserne. Du fik svingningstiden, frekvensen er så 1/P


Svar #6
06. december 2009 af GG_AY (Slettet)

OK. På den måde. Tusind tak :)


Brugbart svar (0)

Svar #7
06. december 2009 af Erik Morsing (Slettet)

Du kan godt skrive løsningen som C*cos(θt-ψ), hvis du substituerer for skelligt, men det er der ingen grund til


Skriv et svar til: Bevægelsesligning - HJÆLP please

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.