Fysik

Notater til sæbe?

25. maj 2003 af SP anonym (Slettet)
Jeg sidder og er ved at lave en fysik rapport om sæbe, og jeg mangler nogle notater.. Er der nogle der har noget liggende?

Brugbart svar (0)

Svar #1
25. maj 2003 af MarieBS (Slettet)

Om hvad, mere præcist? Den kemiske opbygning, måden det virker på, fremstillingen eller noget helt andet?

Svar #2
25. maj 2003 af SP anonym (Slettet)

Hele sæbens opbygning også måden den virker på.

Brugbart svar (1)

Svar #3
25. maj 2003 af MarieBS (Slettet)

Eftersom sæben fremstilles ved kondensation af et triglycerid med en stærk base(http://www.studi.dk/forum/?vis=viewmsg&id=7592), er sæben faktisk et salt. Når det opløses i vandet får man nogle positive ioner og en lang, negativ carboxylsyreion. Der er typisk omk. 16-18 carbonatomer i kæden, men altid et lige antal. (Opbygningen i sulfosæbe er lidt anderledes, der indgår bl.a. en benzenring, men princippet er det samme.)
Disse ioner har altså en lang upolær og dermed lipofil ende, og en lille polær og altså hydrofil klump. Når ban bruger sæben sætter den sig naturligvis med den lipofile ende nede i "skidtet" (som næsten altid er en eller anden form for fedt) og små klumper af fedtet kan nu "opløses" i vandet fordi den del af sæben der stikker ud er hydrofil. Fedtet bliver dog ikke RIGTIGT opløst, men bare delt i små bidder.

Sæben opbygning gør også at den sætter sig i vandoverfladen med den hydrofile del nede i vandet, hvilket mindsker overfladespændingen. Det er godt hvis man skal vaske tøj, for så kan vandet med sæben bedre trænge ind i stoffet.

Skriv et svar til: Notater til sæbe?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.