Fysik

Hjælp - Haster.. Dæmpet svingninger

08. december 2009 af GG_AY (Slettet)

 Hej derude. 

Er der nogen som kan hjælpe mig med at eftervise formlen for en dæmpet svingning, altså:

x=Ae^-kt*sin(w*t+phi)

Det er virkelig svært, så håber på hjælp derude. 

På forhånd tak


Brugbart svar (0)

Svar #1
08. december 2009 af mathon

du kan eftervise det,
hvis du kan løse
                        en lineær 2. grads differentialligning
af typen

                        x" + 2px' + ωo2x = 0

eller

differentiere
                    x = A·e-kt·sin(ωt+φ)     to gange


Brugbart svar (0)

Svar #2
08. december 2009 af Erik Morsing (Slettet)

Den kan synes svær nå ja den er sgu svær, men man skal have fat i udgangspunktet. Uden den praktiske del af historien er det svær at gennemskue. Har du for eksempel et lod, der hænger i en fjeder, og er der en form for modstand (friktion for eksempel), så skal man først lægge mærke til, at den dæmpende kraft har den modsatte retning af den øjeblikkelige bevægelse. Man antager endvidere, at den dæmpende kraft er proportional med hastigheden, så kan man opskrive sin differentialligning som F = -C*dy/dt. Uden at gå i yderligere detaljer, så kan vi (i henhold til Newtons 2. lov for de kræfter, der virker på loddet) nu skrive m*y''=-k*y-cy'<=>my''+cy'+ky=0, det vil sige du skal kunne se, at netop den ligning dækker bevægelsen for et dæmpet mekanisk system. Den generelle løsning er (efter nogen omskrivning) den du har der. Ja den er svær, men løsningen kan også skrives y(t)=e-αt(Acos(ωt)+Bsin(ωt)). Bagefter skal vi vurdere, om der er tale om kritisk dæmpning, overdæmpning eller underdæmpning. Det afjhænger af rødderne for den karakteristiske ligning.


Svar #3
08. december 2009 af GG_AY (Slettet)

 Ok, men hvad er C i den første ligning do opstiller, og hvor får du den fra?


Svar #4
08. december 2009 af GG_AY (Slettet)

 Det er forresten et matematisk pendul med et lod. 


Brugbart svar (0)

Svar #5
08. december 2009 af Erik Morsing (Slettet)

C er blot en proportionalitetskonstant


Skriv et svar til: Hjælp - Haster.. Dæmpet svingninger

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.