Matematik

Talteori

09. december 2009 af Phileo (Slettet) - Niveau: Universitet/Videregående

Godt nok er talteori ikke noget man lærer i grundskolen eller gymnasiet længere, men er der nogen der kan forklare mig, hvordan følgende fremkommer ved regning med rest?

x=3-1mod20=7

Er klar over princippet med 0,33modulos20 skulle give 7, men hvordan det? Kan virkelig ikke se hvordan den principale rest skulle give dette.


Brugbart svar (1)

Svar #1
09. december 2009 af peter lind

Du skriver det forkert når du angiver det som 0,33. At b er den inverse til a modulo n betyder at a*b  ≡ 1 mod n. I dit eksempel betyder det at 3*7 mod 20 = 1, hvilket du let kan se er korrekt.


Svar #2
09. december 2009 af Phileo (Slettet)

Men forstår ikke helt det med inverse elementer.

Hvis vi siger, at jeg har e=25, φ(n)=3168, så skal ligningen jo hedde: d=25-1mod3168.

Hvordan bærer jeg mig så eksempevis ad i pågældende tilfælde?

På forhånd tak.


Brugbart svar (1)

Svar #3
09. december 2009 af peter lind

Bærer dig ad med hvad?


Svar #4
09. december 2009 af Phileo (Slettet)

Med henblik på at udregne d. For jeg har stadig ikke forstået det.



Brugbart svar (1)

Svar #5
09. december 2009 af peter lind

Der findes en algoritme til det. Det er Euclids udvidede algoritme.  Hvis du kan programmere kan du også simpelthen kører mulighederne igennem. Med lidt mindre værdi af n, kan det også lade sig gøre i et regneark.


Skriv et svar til: Talteori

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.