Virksomhedsøkonomi (VØ el. EØ)

Beregning af optimale salgspris og afsætning ved med funktioner

10. december 2009 af Mertins (Slettet)

 Jeg har fået en opgave stillet hvor jeg skal bestemme den optimale salgspris og afsætning for 2 produkter, hvor der taget hensyn til kapacitetsbegræsningen.

Jeg har fået disse informationer:

De 2 produkter produceres på samme produktionsanlæg.

Q=quantity/stk.

Produkt 1:

Prisfunktion=P=-10Q+20000; Q>0

MC=DOMK/differensomkostning=-4Q+1000;Q>0

Forbrug 2 stk.

Produkt 2:

P=-10Q+20000;Q>0

MC=-2Q+2000; Q>0

Forbrug 3 stk.

Der er 2000 stk til rådighed i produktionen

Jeg har prøvet at løse opgaven på 2 måder:

Her kommer den første:

Produkt 1:

TR=Omsætningsfunktion=Q(P)

TR=(-10Q+20000)Q => TR=-10Q^2+20000Q

TR'=MR=DOMS/differensomsætning=-20Q+20000

Mcon(DIFB/differensbridrag)=MR-MC:

Mcon=(-20Q+20000)-(-4Q+1000)

Mcon=-16Q+19000

Så har jeg konverteret funktionen fra Mcon pr. produktil til Mcon pr. brugt ressource pr. produkt

Mcon(T)=(-16/2^2)T+(19000/2) => Mcon(T)=-4T+9500

Produkt 2:

TR=(-10Q+20000)Q => TR=-10Q^2+20000Q

MR=-20Q+20000

Mcon=(-20Q+20000)-(-2Q+2000)

Mcon=-18Q+18000

Mcon(T)=(-18/3^2)T+(18000/3)

Mcon(T)=-2T+6000

Her kan vi så se at så længe at prisen er mellem 9500 og 6000 vil virksomheden kun afsætte produkt 1, derfor:

-4T+9500=6000

-4T=6000-9500

T=875

Derfor gælder:

Mcon(T)=-4T+9500; for T<875

Så har jeg lagt de 2 Mcon(T) sammen, så man skulle kunne kunne se sammen hængen mellem Mcon og ressource forbrug:

Produkt 1: Mcon(T)=-4T+9500 => T=-0,25Mcon(T)+2375

Produkt 2: Mcon(T)=-2T+6000 => T=0,5Mcon(T)+3000

Så har jeg lagt dem sammen og derefter ført den tilbage til en Mcon(T) funktion:

T=-0,75Mcon(T)+5375 =>

Mcon(T)=-0,75T+7155,667; for T>875

Så burde man kunne sætte funktionerne ind i et program som graph, men det gør de ikke!!!

Her kommer den anden metode:

Produkt 1:

TR=(-10Q+20000)Q => TR=-10Q^2+20000Q

TR'=MR=DOMS/differensomsætning=-20Q+20000

Mcon(DIFB/differensbridrag)=MR-MC:

Mcon=(-20Q+20000)-(-4Q+1000)

Mcon=-16Q+19000

Så har jeg konverteret funktionen fra Mcon pr. produktil til Mcon pr. brugt ressource pr. stk.

Mcon(T)=(-16/2^2)T+(19000/2) => Mcon(T)=-4T+9500

Produkt 2:

TR=(-10Q+20000)Q => TR=-10Q^2+20000Q

MR=-20Q+20000

Mcon=(-20Q+20000)-(-2Q+2000)

Mcon=-18Q+18000

Mcon(T)=(-18/3^2)T+(18000/3)

Mcon(T)=-2T+6000

Derefter har jeg ingen fundet ud af at:

Mcon(T)=-4T+9500; for T<875

Mcon(T)=-0,75T+7155,667; for T>875

Så har jeg indsat max kapaciteten i Mcon(T)

-0,75*2000+7166,667=5666,667

Så har jeg sat hvert produkts Mcon(T) li med den beregnede Mcon(T)

Produkt 1: -4T+9500=5666,667 => T=958,33

Produkt 2: -2T+6000=5666,667 => T=166,6665

Så har jeg fundet ud af hvor mange producerede enheder T værdien giver

Produkt 1: Q=958,33/2=479,165

Produkt 2: Q=166,6665/3=55,55

Men har der udnytter den jo langt fra al kapaciteten da;

958,33+166,6665=1124,997

Og her udnytter de jo langt fra al kapaciteten da de har 2000 til rådighed

Nogen der kan hjælpe mig? 

På forhånd tak


Svar #1
10. december 2009 af Mertins (Slettet)

Og vi har fået de  her noter til hjælp hvis det kan hjælpe nogen:

http://peecee.dk/upload/view/209792 

peecee.dk/upload/view/209793

peecee.dk/upload/view/209794


Svar #2
10. december 2009 af Mertins (Slettet)

 Lige meget har fundet ud af det;

Havde regnet forkert ved MR-MC


Skriv et svar til: Beregning af optimale salgspris og afsætning ved med funktioner

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.