Fysik

SRP Raketter

10. december 2009 af nej12 (Slettet)

Hej alle!

Jeg er igang med SRP og skal til at analysere bevægelsen for en vandraket.. Jeg har fundet følgende (se nedenstående link).. Jeg har allerede udledt selve raketligningen, men det er jo sådan at raketligningen hverken tager hensyn til tyngdekraften eller luftmodstanden. I linket prøver de at opskrive en ligning for rakettens bevæglese med tyngdekraft, hvilket jeg ikke helt kan sætte mig ind i..

Lad os betragte en raket med massen m og hastigheden v til tiden t. Hvis vi ser på et kort tidsrum t+dt sendes der dm kg vand ud.. endvidere øges hastigheden fra v til v+dv.. Accelerationen her herved givet ved

dv/dt = dm/m * Vd/dt *g hvordan får de dette..? og kan man godt se bort fra det tryk der er inde i en vandraket. 

http://www.math.ku.dk/formidling/studieretningsprojekter/filer/Mat_fysik/Vandraketter/Vandraketter.pdf


Brugbart svar (0)

Svar #1
10. december 2009 af Lurch (Slettet)

Den note ser ikke ud til at være særlig godt skrevet. Se om du kan følge min udregning.

Den resulterende kraft

Fr = Fraket - Ftyngde

Raketkraften, som skyldes at vandet skubbes ud kan du finde på samme måde som du gør uden at medtage tyngdekraften. Se på impulsbevarelse fra rakettens synspunkt

Fraket = dP/dt = ( P(t+dt) - P(t) )/dt

P(t) = 0 da raketten ikke har nogen impuls i forhold til sig selv.

P(t+dt) = -u*dm, da der er smidt massen dm ud med hastigheden u i forhold til raketten. RAketkraften bliver da

Fraket = m*dv/dt = -u dm/dt

som du nok allerede har regnet. Nu kobler du det til tyngdekraften,

Fr  = m*dv/dt =  -u*dm/dt - m*g

dv = -u/m *dm - g*dt

og så er det bare at integrere begge sider.

Hvad angår trykket, så er det jo det der gør at vandet bliver presset ud, hvilket ligger gemt i vandhastigheden u. Det man tilnærmer sig med her, er at antage at u er konstant under hele forløbet. Det kan man sige sig selv ikke er korrekt, da vand hastigheden vil være højest i starten og aftage som vandet presses ud. Men skal man begynde at regne med varierende hastighed, så bliver det hele hurtigt meget sværere.


Svar #2
10. december 2009 af nej12 (Slettet)

 Okay, kan godt følge din udregning.. så mange tak ! :D

Ja, jeg gav mig nemlig også ud i noget mht. til trykket.. og det bliver lidt mystisk, så det tror jeg bare jeg dropper.. der er vel også grænser for hvad de forventer af en 3.g´er


Skriv et svar til: SRP Raketter

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.