Matematik

Hjælp til SIR-Modellen

13. december 2009 af 07ymla (Slettet)

Er der nogen der kan forklare hvordan man kan regne med SIR-modellen. Jeg har nogle tal som fortæller hvor mange der er der blev begravet, pga pest epidemien, i Holmens kirke indenfor nogle år:

 År                  Antal begravelser
1649             1188
1650             1146
1651             1169
1652             2559
1653             2110
 

Er der nogle der kan forklare hvordan jeg kan bruge disse tal til at få lavet en model.


Brugbart svar (2)

Svar #1
13. december 2009 af eel (Slettet)

Det kan du ikke.

SIR-modellen bygger på et system af differentialligninger beskrivende antallet af modtagelige, antallet af syge og antallet af immune til tiden t. For at kunne bruge modellen skal du for det første have en defineret befolkning, et N, samt flere oplysninger omkring henholdsvis antallet af raske og modtagelige til et tidspunkt i sygdommens forløb.  


Brugbart svar (3)

Svar #2
13. december 2009 af eel (Slettet)

Jeg kan uploade nogle sider om SIR-modellen hvis du kan bruge det (:

(De er dog lige lavet for nylig og derfor ikke gennemlæst af andre)


Svar #3
13. december 2009 af 07ymla (Slettet)

Det ville være dejligt, hvis du kunne det :)


Brugbart svar (2)

Svar #4
13. december 2009 af eel (Slettet)

Here comes :)

Vedhæftet fil:SIR-modellen.doc

Svar #5
13. december 2009 af 07ymla (Slettet)

Tusind tak... Jeg forstår det allerede meget bedre. :-)


Brugbart svar (2)

Svar #6
13. december 2009 af Skotteh (Slettet)

# LGE:

Jeg forstår godt SIR-modellen som helhed, men jeg forstår ikke hvordan du bruger differentialligningerne, til at få grafen?
Udfra dit eksempel i den vedfæftede fil:

Dine start betingelser: s(1) = 99 og I(1) = 1, samt værdierne a og b.
Men indsætter du de tal i differentialligningerne, og løser dem, for jeg har problemer med at se hvordan du stiller dem op ellers?

Jeg sidder f.eks. selv med noget data, som jeg skal bruge modellen på:
N= 7525
S(1) = 7522, I(1) = 3, og R(1) = 0, jeg har dog ikke fastsat a og b, idet jeg gik i stå da jeg prøvede at regne på det.


Brugbart svar (2)

Svar #7
13. december 2009 af eel (Slettet)

Ligepræcis epidemimodellen er ikke noget jeg selv har lavet og har ikke rigtig sat mig ind i det. Jeg har bare brugt dem til at vurdere betydningen af a og b.

Jeg kan godt lægge epidemimodellen op også, så kan du indsætte dine egne værdier, men det kræver jo at du har et a og et b, som er fastsat for hver enkelt sygdom.


Brugbart svar (2)

Svar #8
13. december 2009 af eel (Slettet)

men ja, værdierne er bare indsat i differentialligningerne. (:


Brugbart svar (2)

Svar #9
13. december 2009 af Skotteh (Slettet)

Super, jeg har fået det til at passe nu .
 

Mange tak for hjælpen. ! :)


Brugbart svar (2)

Svar #10
14. december 2009 af Mawe (Slettet)

Hej

Jeg ville høre om i ikke kunne hjælpe mig med min SRP der netop handler om det samme emne.
Jeg har fået til at opgave at besvare denne opgaveformulering men er kørt fuldstændigt fast.

- Diskuter årsagerne til at konkrete infektionssygdomme udvikler sig til epidemier, mens andre ikke gør det.

- Redegør for den matematiske epidemimodel SIR. Redegørelsen skal indeholde en beskrivelse af de antagelser modellen bygger på.

- Vurder den teoretiske epidemimodels anvendelighed til at simulere en epidemi ud fra dine biologiske og matematiske redegørelser samt evt. datamateriale.
 

Specielt det sidste spørgsmål er jeg virkelig på bar bund.. jeg aner ikke hvad jeg skal, selvom jeg har fået at vide at jeg skulle opskrive, løse og eftervise modellen.

Kan i måske hjælpe?


Brugbart svar (2)

Svar #11
15. december 2009 af Mawe (Slettet)

Please.. ingen der kan hjælpe???

Sidder nemlig i saksen hvad angår det sidste spørgsmål :(


Svar #12
15. december 2009 af 07ymla (Slettet)

Kan i ikke lige vise et eksempel på, hvordan i sætter værdierne ind i differentialligninger. For jeg kan ikke få det til at passe.


Svar #13
16. december 2009 af 07ymla (Slettet)

#4 Hvordan finder du funktionsforskrifterne for henholdsvis S(t), I(t) og R(t) ?
 


Svar #14
16. december 2009 af 07ymla (Slettet)

Kunne du måske ikke sætte den for epidemimodellen op?


Brugbart svar (2)

Svar #15
01. december 2011 af benehhh (Slettet)

Hej. Jeg er i gang med en SRP opgave om epidemi modeller også i forhold til pesten.

Jeg kan du se du i den opgave eel har lavet nogle flotte grafer ud fra din differential ligning, hvilket program har du brugt til det?


Skriv et svar til: Hjælp til SIR-Modellen

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.