Fysik

elektronenergitilstande

13. december 2009 af miemelody (Slettet) - Niveau: B-niveau

Jeg er gået i stå med denne opgave, og håber nogen kan hjælpe mig.

Se vedlagt tegning.

En gas består af en blanding af helium- og neonatomer. Atomerne beskydes med elektroner. Herved kan atomerne exciteres, dvs. gå fra grundtilstanden til en tilstand med højere energi.

a) Hvilken fart skal en elektron mindst have, for at den kan excitere et helium-atom som vist på figur 1? (helium)

Ved sammenstød med exciterede helium-atomer kan neon-atomerne exciteres til tilstanden A, se figur 2 (neon). Ved overgangen fra tilstanden A til tilstanden B udsender neon-atomerne lys med bølgelængden 633 nm.

b) Beregn energiforskellen mellem tilstandene A og B.

Vil sætte pris på al hjælp. På forhånd tak!

Vedhæftet fil: fysik.bmp

Brugbart svar (0)

Svar #1
13. december 2009 af mathon

a)

   ΔE = (-3,96-(-24,57))eV = 20,61 eV = 3,30209·10-18 J

   elektronens krævede kinetiske energi
                   Ekin =(1/2)·me·v2

                   v = √(2Ekin/me) = √(2·(3,30209·10-18 J)/(9,10939·10-31 kg)) = 2,7·106 m/s


Brugbart svar (1)

Svar #2
13. december 2009 af mathon

b)

   ΔE = (h·c)/λ = (1,98645·10-25 Jm)/(633·10-9 m) = 3,13815·10-19 J = 1,96 eV


Svar #3
13. december 2009 af miemelody (Slettet)

Tusind tak for din hjælp, mathon! :-)


Skriv et svar til: elektronenergitilstande

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.