Matematik

generalisering af log(x^3)=3*log(x)

13. december 2009 af rop (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej jeg har dette bevis på at log(X3)=3*log(x):

log(x3)=log(x*x2)

log(x2 )=log(x*x)=log(x)+loG(x)    via produktregel

log(x3)=log(x*x2)=log(x)+log(x2)=log(x)+log(x)+log(x)=3log(x)

Er der nogen der kan hjælpe mig med at lave en generalisering? altså så den ender med at hedder log(xa)=a*log(x)?

mange tak, på forhånd


Brugbart svar (0)

Svar #1
13. december 2009 af MN-P (Slettet)

log(ab)= log(a*a*a*.....*a) = log (a)+log(a)+log(a)+....+log(a) =b*log(a)

                ialt b gange              ialt b gange


Brugbart svar (0)

Svar #2
13. december 2009 af mathon

#1 når b er hel

generelt:
potenser er defineret
                                 xa = ea·ln(x) x∈R+ og a∈R

når λ(x) er en logaritmefunktion
gælder
                  λ(x) = k·ln(x)

hvoraf

                 λ(xa) = k·ln(xa) = k·ln(eln(x)·a) = k·ln(x)·a = λ(x)·a = a·λ(x)


Brugbart svar (0)

Svar #3
13. december 2009 af sigmund (Slettet)

Ja, den kan bevises ved induktion.

Vi skal bevise, at log(xn) = n·log(x). Først beviser vi, at det holder for n = 1: log(x) = log(x). Så antager vi, at det holder for n = m og beviser, at det holder for n = m+1: log(xm+1) = log(xx) = log(xm) + log(x) = m·log(x) + log(x) = (m+1)·log(x).


Brugbart svar (0)

Svar #4
13. december 2009 af mathon

det er jo kun for hel eksponent


Brugbart svar (0)

Svar #5
13. december 2009 af UFO99 (Slettet)

Hvad bruger du lambda til Mathon?

Du definerer ln(ea) = a for alle a og eln(a) = a for a > 0.

Herefter ser du at

ln(xa) = ln((eln(x))a) = ln(eln(x) a) = ln(x) a

Det andet lighedstegn gælder jævnfør potensregnereglerne som er en forudsætning


Brugbart svar (0)

Svar #6
13. december 2009 af sigmund (Slettet)

 Ja, induktionsbeviset var ikke så godt. Tricket med at indføre x som eln(x) er meget bedre.


Svar #7
14. december 2009 af rop (Slettet)

problemet er at jeg ikke må bevise det ved at definere x=e^ln(x). jeg må kun gøre ved ved at gå ud fra produktreglen og at log(1)=0


Brugbart svar (0)

Svar #8
14. december 2009 af sigmund (Slettet)

Følgende skulle kunne gøre det.

Definér x = log(bn);

Tag exp på begge sider: ex = bn;

Tag n'te rod på begge sider: ex/n = b;

Tag log på begge sider: x/n = log(b);

Gang med n på begge sider: x = n·log(b).

Konkludér, at log(bn) = n·log(b).


Skriv et svar til: generalisering af log(x^3)=3*log(x)

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.