Matematik

Komplekse tal

14. december 2009 af Enes90 (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej jeg sidder med en ligning og jeg skal bestemme z.

z^5 = 3+4i

Jeg ved virkelig ikke, hvordan jeg skal gribe den an. Har kigget på noget med den n-te rod.

Håber der nogen der kan hjælpe mig.


Brugbart svar (0)

Svar #1
14. december 2009 af peter lind

Omskriv højre side til polære koordinater altså til r*eiu + 2nπi


Brugbart svar (1)

Svar #2
14. december 2009 af mathon

      z5 = 52·(cos(0,927295+p·2π) + i·sin(0,927295+p·2π))

      z = 52/5·(cos(0,185459+p·(2π/5) + i·sin(0,185459+p·(2π/5))    p∈{0,1,2,3,4}

     


Brugbart svar (1)

Svar #3
14. december 2009 af sigmund (Slettet)

 De Moivre's formel indirekte. Skriv det komplekse tal z på polær form: z = r·[cos(x)+i·sin(x)]. Så har vi

z1/n = r1/n·[cos(x)+i·sin(x)]1/n = r1/n[cos((x+2π·p)/n) + i·sin((x+2π·p)/n)].

Brug dette på din ligning til at beregne 5. rod af 3+4i.


Svar #4
14. december 2009 af Enes90 (Slettet)

.


Svar #5
14. december 2009 af Enes90 (Slettet)

hvad er det for nogle tal jeg skal tage cos og sin af ?


Brugbart svar (0)

Svar #6
14. december 2009 af sigmund (Slettet)

 x er argumentet, dvs. den (positive) vinkel, som linjen gennem (3,4) og (0,0) danner med x-aksen. Tit kaldes det v eller θ. r er modulus, dvs. afstanden mellem (3,4) og (0,0).


Svar #7
14. december 2009 af Enes90 (Slettet)

tager du så cos(3) og tilsvarende sin(4) ?


Brugbart svar (0)

Svar #8
14. december 2009 af sigmund (Slettet)

 Næh. Du udregner modulus og argument for z = 3+4i. Det går jeg udfra, at du kan. I min terminologi er modulus = r og argument = x.


Svar #9
14. december 2009 af Enes90 (Slettet)

har ingen problemer med modulus r, men mere med argumentet sidder og læser det 100 gange og fatter bare ikke en meter. Det jeg egentligt bare vil vide, hvordan man kommer frem til argumentet (v =arga)??


Brugbart svar (0)

Svar #10
14. december 2009 af mathon

     
            1,90365·(cos(0,185459 + 0·(2π/5) + i·sin(0,185459 + 0·(2π/5)) = 1,14219 + i·1,52292
            
            1,90365·(cos(0,185459 + 1·(2π/5) + i·sin(0,185459 + 1·(2π/5)) = -1,09543 + i·1,5569

z =       1,90365·(cos(0,185459 + 2·(2π/5) + i·sin(0,185459 + 2·(2π/5)) = -1,8192 + i·(-0,560707)

            1,90365·(cos(0,185459 + 3·(2π/5) + i·sin(0,185459 + 3·(2π/5)) = -0,028901 + i·(-1,90343)
 
            1,90365·(cos(0,185459 + 4·(2π/5) + i·sin(0,185459 + 4·(2π/5)) = -1,80134 + i·(-061568)


Svar #11
14. december 2009 af Enes90 (Slettet)

hvor kommer 1.90365 og 0,18... fra ?


Brugbart svar (0)

Svar #12
14. december 2009 af sigmund (Slettet)

 1.90365 er 52/5 og 0.18... er 1/5 gange argumentet til 3+4i. Argumentet af et komplekst tal z = a+ib beregnes som tan-1(b/a).

Jeg vil dog spørge den gode mathon, hvorfor han har 52 som modulus.


Brugbart svar (0)

Svar #13
15. december 2009 af mathon

der skal ikke spørges

blot rettes
51/5 = 1,37973
 

     
            1,37973·(cos(0,185459 + 0·(2π/5) + i·sin(0,185459 + 0·(2π/5)) = 1,14219 + i·1,52292
            
            1,37973·(cos(0,185459 + 1·(2π/5) + i·sin(0,185459 + 1·(2π/5)) = -1,09543 + i·1,5569

z =       1,37973·(cos(0,185459 + 2·(2π/5) + i·sin(0,185459 + 2·(2π/5)) = -1,8192 + i·(-0,560707)

            1,37973·(cos(0,185459 + 3·(2π/5) + i·sin(0,185459 + 3·(2π/5)) = -0,028901 + i·(-1,90343)
 
            1,37973·(cos(0,185459 + 4·(2π/5) + i·sin(0,185459 + 4·(2π/5)) = -1,80134 + i·(-061568)


Brugbart svar (0)

Svar #14
15. december 2009 af mathon

tiden udløb

           1,37973·(cos(0,185459 + 0·(2π/5) + i·sin(0,185459 + 0·(2π/5)) = 1,35607 + i·0,254419

            1,37973·(cos(0,185459 + 1·(2π/5) + i·sin(0,185459 + 1·(2π/5)) = 0,177082 + i·1,36832

z =       1,37973·(cos(0,185459 + 2·(2π/5) + i·sin(0,185459 + 2·(2π/5)) = -1,24663 + i·0,591249

            1,37973·(cos(0,185459 + 3·(2π/5) + i·sin(0,185459 + 3·(2π/5)) = -0,94754 + i·(-1,00291)

            1,37973·(cos(0,185459 + 4·(2π/5) + i·sin(0,185459 + 4·(2π/5)) = 0,661016 + i·(-1,21108)


Skriv et svar til: Komplekse tal

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.