Fysik

Comptonspredning

14. december 2009 af gadehund (Slettet) - Niveau: A-niveau

Har svært med denne opgave, vil nogen hjælpe mig? :)

>> I denne øvelse betragter vi compotonspredening mellem en foton med bølgelængden 600nm og en fri elektron i hvile. Den spredte foton bevæger sig i den stik modsatte retning ( ?=180º)

a) opskriv ligningen for bevarelse af energi og bevarelse af bevægelsesmængden. (det har jeg løst)

Det som jeg gerne vil have hjælp med er det næste her:

b) Benyt a til at opskrive en andengradsligning for elektronens hastighed v og bestem v (størrelse og retning)

håber nogen vil hjælpe :)


Brugbart svar (0)

Svar #1
14. december 2009 af peter lind

Find ud fra impulssætningen fotonens impuls udtrykt ved elektronens hastighed (eller impuls), Brug dette til at finde fotonens energi udtrykt ved hastigheden og sæt resultatet ind i energisætningen.


Svar #2
14. december 2009 af gadehund (Slettet)

Jeg ved at impulssætningen for fotonen er p=h / lambda, det har jeg så fået til 1,105*10^-27.

Men hvis fotonen bevæger i den stik modsatte retning efter stødet med elektronen, så må det da være centralt stød, da det er stik modsat i en ret linje...og der må jeg så bruge m1*u1 + m2*u2 = m1*v1 + m2 *v2...

det har jeg nemlig gjort og så bare isoleret v2, da det er den eneste værdi som jeg ikke kender...er jeg på rette spor eller helt ude i skoven?? 


Brugbart svar (0)

Svar #3
14. december 2009 af peter lind

Du er på rette spor; men har overset at fotonen også har en impuls efter stødet, som du ikke kender. Du har ret i at fotonen må bevæge sig i modsat retning så efter stødet gælde at impulsen er -h/λe+mv , hvor  λe betegner bølgelængden efter stødet og v er elektronens hastighed efter stødet.


Svar #4
15. december 2009 af gadehund (Slettet)

I formlen for efter stødet, hvorfor skal man +mv til -h/lambda??

lige et spørgsmål til, fotonens bølgelængde efter stødet, har den så også en ny frekevs eller er den det samme som før stødet?


Brugbart svar (0)

Svar #5
15. december 2009 af peter lind

Impulsen efter stødet er impulsen af fotonen + impulsen af elektronen.

Fotonen får også en anden frekvens.


Skriv et svar til: Comptonspredning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.