Fysik

Mat/fys er dette godt nok?

14. december 2009 af ggf (Slettet)

Det ene punkt i min problemformulering lyder: Du skal i forbindelse med et eksperiment der tager udgangspunkt i dæmpede svingninger bestemme de indgående konstanter i en relevant matematisk model dre knytter sig til forsøget (dataanalysen). Du skal endvidere diskutere modellens evne til at beskrive den dæmpede svingning.

Jeg har taget udgangspunkt i differentialligningen

(1) x''+(b/m)x'+(a/m)x=0, når jeg så sætter ω0=√(a/m) og ζ=(1/2)·(b/m)

kan jeg skrive (1) som x''+2ζx'+ω02x=0. Diskriminanten for denne diffrentialliging er d=4(ζ202), hvorfor vi må sondre mellem 3 tilfælde, men jeg har som følge af mit eksperiment kun taget udgangspunkt i tilfældet hvor ζ<ω0 (lille dæmpning) d<0.

del fuldstændige løsning til (1), når ω betegner ω=(1/2)√(I d I) = √(ω022), er givet ved x=A·e-ζt·sin(ω(t-t0))

Jeg har så vha. programmet loggerpro fået fremstillet følgende graf: http://peecee.dk/upload/view/210806/full som viser at funktionen er eksponentielt aftagende med tiden..

jeg har så fundet m=76,1g (loddets masse) a=9,82 (accelerationen?), b=11,72, ω0=0,36 og ζ, som fremgår af grafen.

Hvad står b for? Hvad er b's og vinkelfrekvensens enhed? Er det korrekt forstået at ζ=(1/2)·(b/m) er dæmpningsleddet?

Besvarer jeg problemformuleringen? Eller er det alt for tyndt?

PLEASE hjælp en eller anden!

På forhånd tusind tak!


Brugbart svar (0)

Svar #1
15. december 2009 af Erik Morsing (Slettet)

hvis du ganger med m i ligning 1, så kan du se, at b er koeffecienten til x ' Om den er for tynd er vel en smagssag


Skriv et svar til: Mat/fys er dette godt nok?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.