Matematik

SIR-model

15. december 2009 af BJK08 (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej.

I mit studieretningsprojekt skriver jeg om influenza A(H1N1) og epidemimodeller. Inden for matematikken skal jeg bl.a. opstille de relevante differentialligninger og løse dem numerisk. Da man med sådanne differentialligninger ikke kan løse dem analytisk, kan man vha. et computerprogram fx. modellus løse dem numerisk. Når jeg nu har simuleret mine data i modellus, og jeg bliver bedt om at løse ligningerne numerisk, skal jeg så bare forklarer hvordan min model ser ud ? Jeg har jo ikke nogen tal på det. Altså computerprogrammet finder selv ud af at tegne modellen. Jeg definerer bare ud fra mine data startbetingelserne og de parametre som indgår deri.

Er der nogen som kan hjælpe mig med at få afklaret mit spørgsmål?


Brugbart svar (0)

Svar #1
15. december 2009 af sigmund (Slettet)

 Ja, du skal forklare, hvordan modellen ser ud og hvordan den bliver beregnet i modellus. Altså hvad du taster ind osv.


Svar #2
15. december 2009 af BJK08 (Slettet)

Super.. Tak for hjælpen ;))


Brugbart svar (0)

Svar #3
15. december 2009 af sigmund (Slettet)

 Du kan evt. sige noget om de numeriske metoder, som modellus anvender, men hvis hovedvægten ligger på biologi, så er det nok unødvendigt.


Svar #4
15. december 2009 af BJK08 (Slettet)

Hvilke numeriske metoder ?


Brugbart svar (0)

Svar #5
15. december 2009 af sigmund (Slettet)

 Euler og Runge-Kutta er meget anvendt indenfor sådan noget.


Brugbart svar (0)

Svar #6
16. december 2009 af koallimac (Slettet)

 TatliBela08, jeg har om det samme :-) Hvad har du tastet ind i Modellus? Jeg er nemlig lidt lost, hehe.


Svar #7
16. december 2009 af BJK08 (Slettet)

I Modellus skriver du dine differentialligninger ind i boksen der hedder "mathematical model". Du skal her under fanebladet "Model" benytte notationen dx/dt. Hvor du på x's plads skriver hhv. S, R og I, samt de tilhørende differentialligninger. Derefter skal du kontrollere at modellen passer. Det gør du ved at trykke "Interpret"  under fanen "Model". i højre hjørne vil du se at modellen er OK. Herefter  bliver du bedt om at indtaste parametrenem, altså de konstanter som indgår. Hhv. B og v (alt efter hvilke betegnelser du selv bruger) men i alt fald er det infektionsraten og helbredsraten du skal indtaste. Disse er konstante. Fx kan infektionsraten være 0.0003 og helbredsraten kan være 0.40. Dette skal du selv afgøre mht. til de data du selv har.

Nu skal du trykker på initial conditions og angive værdier for S, I og R. Du skal huske ved alle sammen at trykke på "All equal". Så trykker du på "graph" og vælger vertical axis til hhv. S, I og R. du kan evt ændre på deres farver så du ved hvad det er den tegner. Vælg "auto scale" og tryk på "play" nederst i venstre hjørne. Så får du tegnet din model.

håber det hjalp. Men jeg kan ligeså godt sige til dig at det virkelig er noget bøvl at arbejde med talmateriale for influenza A (H1N1) i programmet. det er noget bøvl fordi man ikke kan få ordentlig talmateriale til det.

held og lykke med det. ;))


Brugbart svar (0)

Svar #8
16. december 2009 af koallimac (Slettet)

 Mange tak for hjælpen, det hjalp rigtig meget :) Ved du om man kan zoome, så ens graf bliver større, uden kun at hive i den ene side. Jeg vil rigtig gerne have hele "billedet" større. kan du også hjælpe med det?


Brugbart svar (0)

Svar #9
16. december 2009 af koallimac (Slettet)

Jeg har fundet ud af det. :D hehe


Svar #10
16. december 2009 af BJK08 (Slettet)

Det var godt (:
- Arbejder du med talmateriale for influenza A (H1N1) ??


Brugbart svar (0)

Svar #11
16. december 2009 af koallimac (Slettet)

 Nej, jeg arbejder generelt med immunforsvaret - det opbygning og funktion. Men da matematik er det eneste jeg har på A niveau var jeg jo tvunget til at skrive i det. Så der skal jeg analysere SIR-modellen og fortælle hvordan den kan bruges i sammenhæng med differentialligninger. :( 


Brugbart svar (0)

Svar #12
17. december 2009 af NN-N (Slettet)

Jeg har lige fulgt den lille instruktion. Men jeg får ingen værdier og S, I og R tegner ikke med på grafen. Hvad kan jeg have gjort galt?


Svar #13
17. december 2009 af BJK08 (Slettet)

Har du angivet værdier for S, I og R ???


Brugbart svar (0)

Svar #14
17. december 2009 af NN-N (Slettet)

Nej det har jeg ikke, altså antallet af syge, immune osv skal jeg også skrive ind?

Hvis jeg fx vil skrive S' (t)=-k·S(t)·I(t), så kan jeg ikke skrive t'erne med, skal jeg ikke kunne dette?


Svar #15
17. december 2009 af BJK08 (Slettet)

Denne notation bruger du ikke i "matehmatical model". Du skal blot skrive
dS/dt = -k * S * I

Under "initial conditions" skal du angive værdier for S, I og R. Eksempelvis:

S= 5000, I=100, R=0 (R er altid nul til at starte med)

Så udfylder du også Parametrene under fanen "parameters". som jeg har givet et eks. på i #7.

Håber det hjalp?


Skriv et svar til: SIR-model

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.