Studieretningsprojekt/-opgave (SRP/SRO)

RSA kryptologi opgave...

15. december 2009 af LCS26 (Slettet) - Niveau: A-niveau

Jeg skal have udregnet dette i et RSA system.

2613 ≡ 20  mod (33)

altså jeg skal lave en omskrivning af udtrykket: 2613 (mod 33). således at "blokken" 26 bliver krypteret til 20)

jeg ved man kan lave en omskrivning af dette således det kan regnes ud "i hånden", men hvordan vil den omskrivning se ud i dette tilfælde???

HJÆLP, HJÆLP :S


Brugbart svar (0)

Svar #1
15. december 2009 af peter lind

2613 = 261+4+8 = 26*264*268


Svar #2
15. december 2009 af LCS26 (Slettet)

sådan fedt!!!

Hvordan vil omskriningen se ud ved: 2017 (mod 33)?


Brugbart svar (0)

Svar #3
15. december 2009 af peter lind

2017 = 201+16 = 20*2016


Svar #4
15. december 2009 af LCS26 (Slettet)

fedt !!! mange tak!


Brugbart svar (0)

Svar #5
16. december 2009 af bQnne (Slettet)

 1, 4, 8, 16 ... Dette er jo tal hvor tallet 2 opløftet i noget givet det.

Tænk binært: 1, 2, 4, 8, 16, 32, 64, 128, 256, 512 (tror ikke du kommer højre) Er tallet 2082 skal du finde den binære løsning (du må IKKE genbruge tal, f.eks. 32 to gange) der giver 82. Her er det: 2+16+64.

Held og lykke :P


Svar #6
16. december 2009 af LCS26 (Slettet)

hmm jeg forstår det ikke...

så det peter har skrevet er ikke rigtigt?

vil du være sød at uddybe?

evt. kører mig igennem den første.. 2613 (mod 33).


Brugbart svar (1)

Svar #7
16. december 2009 af Bombastico (Slettet)

261 (mod 33) = 26

262 (mod 33) = 16

264 = (262)2 (mod 33) = 162 (mod 33) = 25

268 = (264)2 (mod 33) = 252 (mod 33) = 31

Tag resterne så 2613 (mod 33) = 261 * 264 * 268 (mod 33) = 26*25*31 (mod 33) = 20


Svar #8
16. december 2009 af LCS26 (Slettet)

Præcis Bombastico!!!

lige den svartype jeg har ledt... altså din tankegang!

mange tusind tak. 


Svar #9
16. december 2009 af LCS26 (Slettet)

Hvordan vil det se ud hvis jeg nu skal regne tilbage.... ?

altså denne udregning: 2017 (mod 33)


Brugbart svar (0)

Svar #10
16. december 2009 af warda (Slettet)

#7 Jeg skal også skrive om RSA, men jeg forstår ikke helt, hvordan du kommer frem til det?

kender du en god hjemmeside, der fortæller om det??


Brugbart svar (0)

Svar #11
16. december 2009 af warda (Slettet)

#7 Jeg skal også skrive noget om RSA, men forstår ikke helt, hvordan du er kommet frem til det..

Kender du en god hjemmeside, der forklarer det?


Brugbart svar (0)

Svar #12
16. december 2009 af Bombastico (Slettet)

Hej, Ingen årsag LC, jeg laver selv om RSA-kryptering

Jeg har nogle gode bøger og får det derfra, der er ret meget talteori som er ret avanceret synes jeg selv..

Når du skal regne tilbage, gør du det helt analogt til mit eksempel.

201(mod 33) =20

202(mod 33) = 400(mod 33) = 10

204(mod 33) = (202)2(mod 33) = 102(mod 33) = 1

208(mod 33) = 12(mod 33) = 1

2016(mod 33) = 12(mod 33) = 1

2017=201*2016(mod 33) = 20*1 (mod 33) = 20

Tror det er sådan i hvert fald, men hvis det er de rigtige nøgler burde du jo komme tilbage til 26.. 

Dine nøgler er e=17 og d=13? og dine p=3 q=11? n = 33 phi(n) = 20 ikke?


Brugbart svar (1)

Svar #13
16. december 2009 af Bombastico (Slettet)

Hov nu er jeg jo også for hurtig :P 400 mod 33 giver jo 4

ignorer den ovenstående post :P

201(mod 33) =20

202(mod 33) = 400(mod 33) = 4

204(mod 33) = (202)2(mod 33) = 42(mod 33) = 16

208(mod 33) = 162(mod 33) = 25

2016(mod 33) = 252(mod 33) = 31

2017=201*2016(mod 33) =20*31 (mod 33) = 26! det passer :)


Svar #14
16. december 2009 af LCS26 (Slettet)

Hmm nej P=3 og q=11 , e=13 og d=17

jeg kan ikke få det til at give 26?? HÆLP


Brugbart svar (0)

Svar #15
16. december 2009 af Bombastico (Slettet)

LC Kan du ikke fortælle mig hvordan du kom frem til at den modulært inverse til 13 giver 17? det er rigtigt nok men jeg får den ikke til det samme med metoden jeg bruger. hmm. 

#10 desværre viser googlebooks ikke meget og jeg har ikke rigtigt brugt nogle hjemmesider til at finde metoden, den står blandt andet i "Kryptering" af Peter Ribel.. Du kan også finde mere i "Algebra og talteori" af Johan P. Hansen.. Der er nogle gode eksempler, specielt i den sidstnævnte

Metoden hedder Gentagen kvadrering.


Brugbart svar (0)

Svar #16
16. december 2009 af Bombastico (Slettet)

 #14 svaret er jo i #13.

Hvor er det, det går galt når du prøver?


Svar #17
16. december 2009 af LCS26 (Slettet)

HAHA yes sådan det lykkedes!!

havde lavet en rigtig dum fejl!

hmm jamen jeg har gjort sådan her:

først udregner jeg φ1=(1-p)*(1-q) = 20

dernæst factoriserer du dit φ1 med TI-nspire eller et andet program( lommeregner).

her vil du få nogle primtal, i mit tilfælde 2 og 5

nu skal man udregne φ2=(1-1/2)*(1-1/5) = 8

nu er det så at man kan udregne sit d= e^φ2-1 (mod φ1) = 17

nu tjekker vi om de er inverse: mod(17*13,20) = 1 altså rigtigt.

nu har du den offentlige nøgle (33,13) og den hemmelige (33,17)
 


Brugbart svar (0)

Svar #18
16. december 2009 af Bombastico (Slettet)

#17 super! Det var lige det stykke information der gjorde, at jeg forstod præcis hvor vigtigt det var at finde primfaktoriseringen af n for at knække koden. Er næsten færdig med opgaven ellers :)

Glad for vi kunne hjælpe hinanden


Svar #19
16. december 2009 af LCS26 (Slettet)

Ja det var rigtig fedt!

held og lykke :)


Brugbart svar (0)

Svar #20
16. december 2009 af warda (Slettet)

Okay tak Bombastico.. Jeg har faktisk fundet noget om det i kodebogen af Simon Singh.. handler hele din opgave om RSA eller er det bare ét af spørgsmålene?


Forrige 1 2 Næste

Der er 35 svar til dette spørgsmål. Der vises 20 svar per side. Spørgsmålet kan besvares på den sidste side. Klik her for at gå til den sidste side.