Fysik

Radioaktivitet SRP. HJÆLP. haster!

16. december 2009 af Lauritss (Slettet)

Hej alle. Jeg skriver srp om radioaktivitet og har virkelig problemer med at løse følgende opgave jeg har fået stillet i min problemformulering:

223Ra henfalder normalt ved a-henfald, men i sjældne tilfælde henfalder den ved udsendelse af en 14C-kerne. Henfald hvor 223Ra udsender en 14C-kerne sker kun én gang for hver 1,2 milliarder a-henfald af 223Ra.

Hvor mange 14C-kerner udsender 2,0g 223Ra i løbet af 1 minut?

Håber virkelig noget kan hjælpe mig lidt på vej, da det betyder rigtig meget! :) mange tak.


Brugbart svar (0)

Svar #1
16. december 2009 af mathon

2,0 g 223Ra indeholder

N = (2 g)/(223 g/NA) = 5,40102·1021

α-henfaldet sker med henfaldskonstanten k = ln(2)/T½ = ln(2)/(11,43·24·3600 s) = 7,01884·10-7 s-1

  Aα = k·N = (7,01884·10-7 s-1)·(5,40102·1021) = 3,79089·1015 Bq

  AC-14 = (3,79089·1015 Bq)/(1,2·109) = 3,15908·106 Bq = 3,15908 MBq


Brugbart svar (0)

Svar #2
16. december 2009 af mathon

antal henfald pr minut ..........


Svar #3
16. december 2009 af Lauritss (Slettet)

Tusind tak. :)

Vil du måske forklare udregningen af antal kerner? NA er avogadros tal =6,022142*1023 mol-1, men jeg kan altså ikke sig mig ud af enhederne. Hvordan bliver resultatet enhedsløst?


Brugbart svar (0)

Svar #4
16. december 2009 af mathon

g/g·NA    er dimensionsløst


Svar #5
16. december 2009 af Lauritss (Slettet)

dimensionsløst? Hvad betyder det?


Brugbart svar (0)

Svar #6
16. december 2009 af mathon

uden enhed


Svar #7
16. december 2009 af Lauritss (Slettet)

men hvordan kan g/(g/mol-1) blive uden enhed? Det giver da ingen mening?


Brugbart svar (0)

Svar #8
16. december 2009 af mathon

g/(g/mol)·NA


Svar #9
16. december 2009 af Lauritss (Slettet)

Når. Mange tak!

Antal henfald på 1 min må så være: 3,15908·106 Bq * 60 s = 1,89545*108

korrekt?


Brugbart svar (0)

Svar #10
08. november 2013 af KiaThomsen (Slettet)

Hvordan finder du halvveringstiden..?


Brugbart svar (0)

Svar #11
08. november 2013 af mathon

…opslag


Skriv et svar til: Radioaktivitet SRP. HJÆLP. haster!

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.