Studieretningsprojekt/-opgave (SRP/SRO)

Lorentzkraft SRP-hjælp - måske? :D

17. december 2009 af rewere (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej!

Jeg sidder og kører totalt fast i hvordan Lorentzkraften virker!

Sådan som jeg har forstået det er det den kraft en ladet partikel påvirkes af, når det optræder i et elektromagnetisk felt.

Ligningen er:

F = q ( E + v * B)               <-- Fra min bog
F = q ( E + v x B)               <-- Gode gamle wikipedia

Mit problem består i at forstå ligningen i bund og grund :D
Hvilken formel er den rigtige? Hvordan kommer man til den formel? (Jeg skal regne mig frem til udtrykket)

I må meget gerne hjælpe, men er ikke så kendt på området så gerne simple svar :D Tak


Brugbart svar (0)

Svar #1
17. december 2009 af Jerslev (Slettet)

#0: Den sidste.


Brugbart svar (0)

Svar #2
17. december 2009 af Erik Morsing (Slettet)

For en ordens skyld: F, E, v og B er vektorer. Den skal fortstås sådan, at hvis en partikel med ladningen q bevæger sig i et elektromagnetisk felt med hastigheden v, og den elektriske potentialforskel er E samt at den magneriske intensitet er B, så er kraften på partiklen F = q*(E+v×B) Så man kan sige, at man skal vide en hel del, før man kan beregne kraften. At forstå ligningen til bunds kræver temmelig meget omkring eltromagnetisme. Men du ved sikkert, hvad et krydsprodukt er, går jeg ud fra.


Svar #3
17. december 2009 af rewere (Slettet)

Jojo. Super svar forresten. Havde glemt at tænke på alle de vektorer der! F resultatet er så en vektor, som bliver vinkelret på magnetiskefeltet B og farten v (pga. krydsproduktet). -ikke?
Forstår bare ikke helt hvorfor min bog skriver forkert! Jeg var også selv overbevist om at gode gamle wiki havde ret!
Min bog skelner også mellem F og F kan du give en forklaring på det?

Ellers tror jeg at jeg har styr på det! - Tak


Brugbart svar (0)

Svar #4
17. december 2009 af Erik Morsing (Slettet)

Ja F er vektoren |F| er den numeriske værdi af vektoren (længden af den).,. som du kn udregne med Phytagores. Din bog skriver ikke forkert, den har bare ikke haft det "kryds"- tegn til rådighed. I virkeligheden bør man jo nok skrive den sådan her dp/dt = e*E +(e/c)*v×H, og H = rotationen (A) (curl(A)) siger amerikanerne,  som er en firedimentional vektor (x,y,z,t). Ligningen stammer fra udgangspunktet d/dt(δL/δv) = δL/dr. Det kalder man Lagrange-ligningen, men vi venter lidt med den kalssiske feltteori.

Men skal vi ikke hellere spille ludo?


Svar #5
17. december 2009 af rewere (Slettet)

Okay..... Du tabte mig lidt på det sidste! Bogen har skam x tegenet! det bruges lige på næste side som dog omhandler noget andet!

Tror jeg er ved at have styr på det nu. Men hvad kan man bruge længden af vektor F til? Er det så kraften i N?


Skriv et svar til: Lorentzkraft SRP-hjælp - måske? :D

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.