Matematik

interval - forklaring

24. december 2009 af roselie (Slettet) - Niveau: 9. klasse

Hej :)

Jeg har lidt problemer med interval. Jeg kan bare slet ikke forstå. :(

Er der nogen der måske kunne give mig en nem forklaring på hvad det er , hvordan man kan regne sådan noget ud i opgaver fx. :)

På forhånd tak :)


Brugbart svar (1)

Svar #1
25. december 2009 af 4real (Slettet)

Lidt løst sagt er et interval mængden af alle tal som ligger mellem to endepunkter. Lad os for eksempel betragte intervallet fra og med a til og med b:

[a,b] = { x∈R | a ≤ x ≤ b}

Eksempel:

Intervallet [0,1] er altså alle de tal som ligger mellem 0 og 1 dvs. { x∈R | 0 ≤ x ≤ 1}. Vi ser at 0 og 0.0001 og 1/π og 1/2  og 1 allesammen indeholdt i intervallet [0,1].

Man kan også skrive intervaller hvor endepunkterne ikke er med. Dette gøres ved at lave bløde paranteser. Vi skriver

(a,b) = { x∈R | a < x < b}

(0,1) er således mængden { x∈R | 0 < x < 1 }, altså samtlige tal mellem 0 og 1, hvor 0 og 1 ikke er med.

Overvej selv følgende intervaller:

[a,b)

(a,b]

Med venlig hilsen.


Brugbart svar (0)

Svar #2
25. december 2009 af Exupery (Slettet)

Det sidste med bløde parenteser er da en skæg norsk måde at gøre det på. I Danmark vender vi da bare den firkantede parentes om. Men det er selvfølgelig godt at kunne begge notationer: [a,b)=[a,b[


Brugbart svar (0)

Svar #3
26. december 2009 af 4real (Slettet)

Jeg har da set op til flere forelæsere på Københavns Universitet bruge bløde paranteser i halvåbne intervaller, og set det anvendt i både amerikanske og danske bøger om sandsynlighedsregning, så udpræget norsk kan det da ikke være. Men du har ret i at begge notationer er lige gode.

Med venlig hilsen.


Brugbart svar (0)

Svar #4
26. december 2009 af hvadmeddet (Slettet)

#2. Som det kan ses af

http://en.wikipedia.org/wiki/Interval_(mathematics)

og

http://mathworld.wolfram.com/Interval.html

så er det en helt gængs metode at skrive åbne intervaller med runde paranteser, selvom det med at vende firkantede paranteser om er det vi bruger i gymnasiet i Danmark.


Skriv et svar til: interval - forklaring

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.