Matematik

A Niveau?

02. januar 2010 af Ziggy1 (Slettet)

Hej alle sammen!

Jeg sidder og grubler over, om jeg skal tage mat på A Niveau her efter 9 klasse.

Jeg ved at Mat på A Niveau ikke er en dans på roser, og det kraver hårdt arbejdsstyrke og flid, men er det for svært? min gennemsnit er 10 (i mat, på folkeskolen) er der nogle der plz vil svare på det?


Brugbart svar (0)

Svar #1
02. januar 2010 af Nybegynder (Slettet)

Du kan stille dig selv disse spørgsmål?

1. Ved jeg, om jeg skal bruge matematik A til min videregående uddannelse?

2. Har jeg indstillingen til at lave lektier/noter i matematik?

Hvis du ikke ved hvad du skal bruge din uddannelse til, kan du jo tage matematik på A niveau. Men som du selv siger, det er altså ikke dans på roser. Slet ikke hvis du ikke er naturligt begavet til matematik. Der er stort forskel på matematik i folkeskolen og mat a. Men med karakteren 10 burde der ikke blive nogen problemer for dig.

Mange fra min klasse valgte mat A på 3 år, og de blev godt nok trætte af det, men de var heller ikke "naturlig" gode til det. Jeg valgte selv B, da jeg ikke har brug for mat A. Kan altid tage en kursus, hvis det bliver aktuelt.


Brugbart svar (0)

Svar #2
02. januar 2010 af Booklover

Det er altid en ide at vælge mat-B hvis man er i tvivl (ligesom jeg). Dernæst kan man jo altid hæve niveauet til A, ligesom mange i min klasse har valgt at gøre - så ved du helt sikkert, om mat A er noget for dig :)

- - -

editor of Toxique Magazine

digital contemporary fine art photographer

www.mariewengler.com 

Find mig også på facebook og twitter


Brugbart svar (0)

Svar #3
02. januar 2010 af Exupery (Slettet)

Der er ikke specielt stor forskel på matematik A og matematik B, hvis du spørger mig. Der kommer to nye emner på, beviserne bliver en smule mere avanceret, men ellers kører det nu i samme stil. 

Følg godt med fra starten, sørg for at lave de ugentlige opgaversæt og regn de opgaver, du får for i timerne, så skal du helt sikkert nok komme ud med en god karakter. 

Folkeskolen kan man ikke rigtig benytte som sammenligningsgrundlag. Jeg fik 8 (gammel skala) i folkeskolen, men i gymnasiet endte jeg med at være en del bedre end nogle af de, der havde fået 13 (både mundtligt og skriftligt) i folkeskolen. Af samme grund skal du nok nærmere se på, om du har en sund og naturlig interesse for matematik, om du ser den form for problemløsning for værende givende og se på, hvorvidt du godt kan lide at sidde og tumle med lidt stof, der måske ikke falder på plads allerførste gang. Hvis du kan lide det, så er matematik lige noget for dig!


Brugbart svar (0)

Svar #4
02. januar 2010 af Booklover

Jeg vil sådan set give Thomas ret - der er en væsentlig forskel på mat i folkeskolen og i gym. Som Thomas fik jeg også en temmelig lav karakter til afgangsprøven i folkeskolen, men ind til videre, i gym, har jeg klaret mig væsentligt bedre. Så det er svært at sammenligne - der er stor forskel på de ting man lærer i henholdsvis folkeskolen og i gym.

- - -

editor of Toxique Magazine

digital contemporary fine art photographer

www.mariewengler.com 

Find mig også på facebook og twitter


Brugbart svar (0)

Svar #5
02. januar 2010 af Einsteinette (Slettet)

Dermed ikke sagt, at der er risiko for, at du vil falde i karakter, når du vælger matematik på højniveau. Jeg selv havde et snit på 11 i matematik i folkeskolen og kører samme stil her på gymnasiet med matematik på højniveau.

Men som de andre har nævnt, skal du ikke regne med, at det er det samme som folkeskolematematik. Absolut ikke! Der er ikke noget, der hedder "ordenskarakter," og man går meget op i, at kunne se, hvad du egentlig har gjort, altså med tekst. Selv til delen uden hjælpemidler.

Hvis du kan lide matematik, er A-niveau noget for dig, og du kan roligt vælge det, hvis kravet er mat på A-niveau på den uddannelse du nu vil på, for man starter fra bunden af. - vi startede ud med gangestykker? Men så begyndte vi med kvadratsætninger, og niveauet steg med tiden, så bare rolig. :)

Med tålmodighed, selvdisciplin, ambitioner og interesse skal det nok gå :)


Svar #6
02. januar 2010 af Ziggy1 (Slettet)

TAk for nogle rigtig nyttige råd :D! men er lidt i tvivl, starter man let ud,? selv om einsteinette skriver klart og tydligt så er jeg lidt i tvivl. For man så også mundlig karakter?


Brugbart svar (0)

Svar #7
02. januar 2010 af Exupery (Slettet)

Ja, du starter rigtig let ud. Lad mig komme med et par eksempler på opgaver, du kunne blive mødt med.

Du har været til de første par timer og har lært følgende 3 kvadratsætninger:

(a+b)^2=(a+b)(a+b)=a^2+b^2+2ab

(a-b)^2=(a-b)(a-b)=a^2+b^2-2ab

(a+b)(a-b)=a^2+b^2

Opg: Reducer nu udtrykket:

(a+b)^2+2(a+b)-(a+b)(a-b)

Opg: Lav en lineær regression ud fra følgende to punkter: P(x1,y1), Q(x2,y2)  (dvs find en forskrift (ligning) for en ret linje).

Du har i timen lige lært, at en lineær graf, har den generelle forskrift:

y=ax+b

Du skal nu finde a og b, for at finde den specifikke forskrift ud fra dine punkter. Du har også lige lært, at man finder a ved at sige:

a=(y2-y1)/(x2-x1)

hvor x'erne og y'erne naturligvis stammer fra dine to punkter P(x1,y1), Q(x2,y2).

For at finde b, omskriver du naturligvis bare den lineære linjes ligning, da du jo kender y, a og x, hvorfor b er den eneste ubekendte.

Du lærer også lidt andre regressionsformer i de første par uger, det kunne være en eksponentiel regression og en potens regression. Fremgangsmåden er helt den samme, du skal bare bruge lidt andre ligninger, som du naturligvis også lærer (og regner opgaver med!) i timen.

Niveauet stiger lidt efter lidt, i 2g tager I nok det største spring, men det gør intet, for da er man allerede godt inde i, hvad matematik i gymnasiet er.

JA, du får en mundtlig karakter. Hovedsageligt består denne i din evne til at lave beviser på tavlen. Men det er nu også fint overskueligt. Det gælder bare om at kaste sig ud i det!


Brugbart svar (0)

Svar #8
03. januar 2010 af Booklover

Om du starter let ud, afhænger vel lidt af hvor meget du nu engang følger med i timerne ... alle emnerne (i alt fald på mit gymnasium), er organiseret således, at du skal forstå de foregående emner, for også at forstå de næste emner. Så hvis du bare følger med, og forstå emnerne, er matematik slet ikke så svært igen. I 1g får du den grundlæggende, basale viden, og de emner, som man så i 2g (og sikkert også 3g på A-niveau), kommer til at arbejde videre med og udbygge.

- - -

editor of Toxique Magazine

digital contemporary fine art photographer

www.mariewengler.com 

Find mig også på facebook og twitter


Skriv et svar til: A Niveau?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.