Matematik

Fra differentieret til udifferentieret

08. januar 2010 af Mangofruugt (Slettet) - Niveau: B-niveau

 Hej alle.

Har en opgave hvor jeg har den diffenrentierede funktion men ikke den udifferentierede. Og jeg skal bruge den udifferentierede funktion til at beregne monotoniforhold senere i opgaven. Men jeg aner ikke hvordan man regner en funktion fra differentieret til udifferentieret. 

Sådan ser den differentierede funktion ud:    f ' (x)=(x+3)(x+1)^(2)(x-1)

Hvad gør jeg??


Brugbart svar (1)

Svar #1
08. januar 2010 af Exupery (Slettet)

Under normale omstændigheder ville jeg bede dig gange parenteserne ud, så du får et fjerdegradspolynomium og så integrere det. Men der må være en lettere måde i opgaven. Kan du ikke prøve at skrive dine andre oplysninger ned? Det ville gøre det lidt nemmere.

Men ellers er vejen:

f'(x)=(x+3)(x+1)^2(x-1)=(x+3)(x^2+1+2x)(x-1)=(x^3+x+2x^2+3x^2+3+6x)(x-1)

=(x^3+5x^2+7x+3)(x-1)=x^4+5x^3+7x^2+3x-x^3-5x^2-7x-3=x^4+4x^3+2x^2-4x-3

hvorefter vi integrerer:

f(x)=∫x^4+4x^3+2x^2-4x-3dx=(1/5)x^5+x^4+(2/3)x^3-2x^2-3x+k

Grunden til, at jeg tror, at der er en lettere måde at gøre det på er, at ovenstående beregninger er ganske triviel. Desuden giver det ingen mening at stille en opgave i integralregning, hvis I aldrig har lært det.


Svar #2
08. januar 2010 af Mangofruugt (Slettet)

 Jamen der står kun oplyst i opgaven denne differentierede funktion hvorefter der står at man skal bestemme monotoniforholdende for denne funktion. Hvor jeg tænker at der er nødvendigt at kunne den udifferentierede funktion for at kunne lave monotoniforhold?? Hvad skulle jeg ellers gøre? vi har nemlig ikke lært om integral regning :s


Brugbart svar (2)

Svar #3
08. januar 2010 af Exupery (Slettet)

Du skal ikke finde ekstremumspunkter?

Hvis du kun skal finde monotoniforhold, behøver du ikke stamfunktionen. Da skal du bare finde x for f'(x)=0 og så lave en fortegnsundersøgelse. Herefter kan du skrive monotoniintervallerne op.


Brugbart svar (2)

Svar #4
08. januar 2010 af mathon

CP                                                     (CP = critical points)
  x = -3   x = -1   x = 1

monotoniforhold:
for x<-3 er f '(x)>0, hvorfor f(x) er monotont voksende
for -3<x<1 er f '(x)≤0, hvorfor f(x) er monotont svagt aftagende
for x>1 er f '(x)>0, hvorfor f(x) er monotont voksende
 

f '(x) er en "sladrehank" om f(x), hvorfor du ikke behøver selve f(x) for at udrede monotoniforholdene


Svar #5
08. januar 2010 af Mangofruugt (Slettet)

mathon:

Er det selve montoniundersøgelsen du har lavet??


Brugbart svar (1)

Svar #6
08. januar 2010 af mathon

hvad mener du
efter genlæsning af #4?


Svar #7
08. januar 2010 af Mangofruugt (Slettet)

 Ja efter det du har skrevet :)..


Brugbart svar (1)

Svar #8
09. januar 2010 af mathon

...det er selve monotoniundersøgelsen


Svar #9
09. januar 2010 af Mangofruugt (Slettet)

 okay tak ..


Brugbart svar (1)

Svar #10
09. januar 2010 af Exupery (Slettet)

Helt konkret skal du jo bare se, hvad der sker på den anden side af the critical points, som Mathon kalder dem.

Du har:

f '(x)=(x+3)(x+1)^(2)(x-1)

Prøv at indsætte -4:

f'(-4)=(-4+3)(-4+1)^2(-4-1)=-(-3)^2(-5)=-9(-5)=45

Da det giver et positivt tal, gælder jo netop, som Mathon skriver, at:

"For x<-3 er f '(x)>0, hvorfor f(x) er monotont voksende"

Hvad sker der for -3<x<-1, x kunne jo være -2. Indsæt og se at den nok giver et negativt resultat, hvorfor det igen gælder, som Mathon skriver, at:

"For -3<x<1 er f '(x)≤0, hvorfor f(x) er monotont svagt aftagende"

Sådan undersøger du monotoniforhold.


Svar #11
09. januar 2010 af Mangofruugt (Slettet)

 Okay nu forstår jeg det :) tak.

Tror du evt. at du kan hjælpe mig med den her, er helt på bar bund :

En anden funktion g er bestemt ved :

g(x) = 3x - e^x  

Grafen for g har en tangent t, der er parallel med tangenten til grafen for f  i punktet P ( 2, f ( 2))

 Hvordan bestemmer jeg koordinatsættet til røringspunktet for t.   ??


Brugbart svar (1)

Svar #12
09. januar 2010 af mathon

g '(x) = 3 - ex

f '(2) = (2+3)(2+1)2(2-1) = 45

g '(x) = 3 - ex = 45

            ex = - 42 hvilket ikke er muligt, da ex>0 for alle reelle x

er opgaveteksten korrekt?


Svar #13
09. januar 2010 af Mangofruugt (Slettet)

 Sorry mente punket P(-2, f(-2))


Brugbart svar (1)

Svar #14
09. januar 2010 af mathon

#12

g '(x) = 3 - ex

f '(-2) = (-2+3)(-2+1)2(-2-1) = -3

g '(xo) = 3 - exo = -3

            exo = 6
            xo = ln(6)

            yo = g(xo) = g(ln(6)) = 3·ln(6) - eln(6) = 3·ln(6) - 6

t's røringspunkt på grafen for g(x)
er
                (
ln(6) ; 3ln(6)-6)


Brugbart svar (1)

Svar #15
22. november 2010 af hatbuda (Slettet)

 Er der nogen der kan regne denne her ud, for mig?? :D

f(x) = 1/3x^3-4x

Hurtigst muligt tak :D


Brugbart svar (1)

Svar #16
22. november 2010 af hatbuda (Slettet)

Og det er monotoniforholdene jeg skal regne*


Skriv et svar til: Fra differentieret til udifferentieret

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.