Fysik

Dynamik

09. januar 2010 af fysikidioti (Slettet) - Niveau: C-niveau

Hej, jeg sidder med to spørgsmål angående dynamik, er der nogle der vil se på mine ideer til de to og evt komme med hjælp til hvordan jeg kommer videre derfra?

Første problemstilling:

To lodder L og M er forbundet med en snor over en trisse,
Massen af loddet L er mL = 2,00 kg og massen af loddet M er mM = 3.00 kg. Der ses bort fra massen af snor og trisse, samt gnidning i trissen.
Systemet holdes til at begynde med i ligevægt af en ydre kraft.
Når denne kraft fjernes, vil systemet sætte sig i bevægelse.
Bestem accelerationen og snorkraften når systemet er frigjort.
Bestem hastigheden af masserne, når de har gennemløbet en strækning på 1,00 m.

Mine ideer til hvordan dette udregnes:
Acceleration der skal bestemmes må da i dette tilfælde være tyngdeaccelleration g?
Men når det skal bedømmes efter en meter, skal der så drages brug af frit falds formlen?

Anden problemstilling:

Et højt cylinderglas er fyldt med glycerol. Når en kugle bevæger sig ned gennem væsken, påvirkes den af en gnidningsmodstand, som vokser med kuglens fart. Hvis man slipper en kugle i væskens overflade, opnår den derfor hurtigt en konstant fart ned gennem væsken.
Tabelværdier for densitet (massefylde):
Stål: 8,02 g/cm3
Glycerol: 1,26 g/cm3
En stålkugle med massen 4,2 g slippes i væskens overflade.
a) Hvad er stålkuglens rumfang?

rumfanget er lig vægt divideret med densitet? altså 4,2/8,02 = 0,52 cm3?
b) Beregn størrelsen af opdriften på kuglen, når den er nede i glycerolen.

det eneste jeg kann komme frem til her er at opdriften må have en sammenhæng med glycerolens densitet, men hvilken? O.o


Brugbart svar (0)

Svar #1
09. januar 2010 af peter lind

De 2 lodder modvirker hinanden så den resulterende kraft på systemet er F = (mL-mM)g = (mL+mM)a

b) pdriften er lig med tyngdekraften op den mængde væske den fortrænger.


Skriv et svar til: Dynamik

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.