Matematik

nulpunkt og toppunkt. hjælp

09. januar 2010 af LadyyGaga (Slettet) - Niveau: 10. klasse

Heej jeg har brug for hjælp da denne opg skal aflevers mandag! :(, er der nogen som ved hvordan man finder toppunkt og nulpunktet for en parabel?


Brugbart svar (0)

Svar #1
09. januar 2010 af Melinka (Slettet)

Hvis du vil finde toppunktet skal du differentiere funktionen og sætte denne lig med 0. løs for x. Med nulpunkter mener du så rødder?


Svar #2
09. januar 2010 af LadyyGaga (Slettet)

ja jeg har sat den lig nul men kan ikke komme videre derfra. Når jeg så tegner den ind på min grafregner bliver toppunktet ikke hvad jeg fik det til.? Det ville være en stor hjælp hvis du gad at skrive hvordan man gør til man får resultatet. ?


Brugbart svar (0)

Svar #3
09. januar 2010 af Melinka (Slettet)

kan du opskrive funktionen?


Svar #4
09. januar 2010 af LadyyGaga (Slettet)

.


Brugbart svar (0)

Svar #5
09. januar 2010 af Melinka (Slettet)

y'=2x-6=0

=> 2x=6

=> x=6/2=3

=> y= 3^2 -6*3+5=-4


Svar #6
09. januar 2010 af LadyyGaga (Slettet)

Hmmm jeg får toppunktet til 3 på min grafregner. Så det er forkert på lommeregner ?


Brugbart svar (0)

Svar #7
09. januar 2010 af mathon

   f(x) = ax2 + bx + c   a≠0

   d = b2 - 4ac

toppunkttet T = (-b/(2a);-d/(4a))

hvis nulpunkter findes (d ≥ 0)

                  x1,2 = (-b ± √(d))/(2a)                        (x1,2 betyder x1 med + og x2 med - eller omvendt)


Brugbart svar (0)

Svar #8
09. januar 2010 af mathon

a = 1
b = (-6)
c = 5


Svar #9
10. januar 2010 af LadyyGaga (Slettet)

d= 6^2-4*1*5 = 16

t= -(-6)^2/(2*1);16/(4*1))

som giver -18;-4

er det rigtigt??


Brugbart svar (0)

Svar #10
10. januar 2010 af Melinka (Slettet)

Nej det er forkert.

t=( -(-6)/(2*1);-16/(4*1))= (3,-4)


Svar #11
10. januar 2010 af LadyyGaga (Slettet)

hvor er nulpunktet?


Brugbart svar (0)

Svar #12
10. januar 2010 af Melinka (Slettet)

(1,0) og (5,0)


Svar #13
10. januar 2010 af LadyyGaga (Slettet)

hvordan kan man finde de nulpunkter?


Brugbart svar (0)

Svar #14
10. januar 2010 af mathon

a = 1
b = (-6)
c = 5

d = b2 - 4ac = (-6)2 - 4·1·5 = 36 - 20 = 16 = 42

√(d) = √(4²) = 4

x1,2 = (-b ± √(d))/(2a)

x1,2 = (6 ± 4)/2

x1 = 1  og x2 = 5


Svar #15
10. januar 2010 af LadyyGaga (Slettet)

Tusinde tak. Nu forstod jeg det MEGET bedre! :D Tak for hjælpen begge to.


Skriv et svar til: nulpunkt og toppunkt. hjælp

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.