Fysik

Be-kerner

10. januar 2010 af grimm (Slettet) - Niveau: B-niveau

I et eksperiment undersøgte man aktiviteten af 1,03•10^9 kerner af 7Be. Halveringstiden for 7Be er normalt 53,3 døgn. Hvis den målte aktivitet afviger mere end 0,50 % fra den forventede aktivitet, så kan man inden for forsøgsnøjagtigheden konkludere, at halveringstiden er ændret.

Bestem, hvor mange 7Be-kerner der normalt vil henfalde i løbet af en time. I eksperimentet henfaldt der i løbet af en time 5,73 • 10^5 kerner af 7Be. Viser eksperimentet, at halveringstiden er ændret.
 


Brugbart svar (1)

Svar #1
10. januar 2010 af peter lind

Antallet af kerner til tiden t kan skrives som N(t) = N0(t/T) hvor N0 er antal kerner til tiden 0 og T er halveringstiden. Antal forventede  henfaldne kerner efter en time skulle så være  N(0)-N(1time)


Svar #2
10. januar 2010 af grimm (Slettet)

Skal jeg så finde N0 for at kunne beregne videre på dette eller hva? For jeg er ikke helt  med!


Brugbart svar (0)

Svar #3
10. januar 2010 af peter lind

N0= 5,73*105 er oplyst i opgaven


Svar #4
10. januar 2010 af grimm (Slettet)

Men det er jo til 53,3 døgn?


Svar #5
10. januar 2010 af grimm (Slettet)

Det er jo ikke N0, hvis det ikke er til tiden 0.


Brugbart svar (1)

Svar #6
10. januar 2010 af peter lind

N0 er netop antallet af kerner til tiden 0 og det er angivet i opgaven til 5,73*105 . Sætter du t=0 i formlen i #1 får du

N(0) = N00/T = N00 = N0


Svar #7
10. januar 2010 af grimm (Slettet)

Jeg forstår godt din pointe, men jeg kan bare ikke få det til at hænge sammen.


Brugbart svar (1)

Svar #8
10. januar 2010 af peter lind

Beklager jeg har set forkert. N0 = 1,03•109  De 5,73*105 er antallet af målte henfaldne kerner. Du skal så beregne N(0)-N(1time). Hvis de 5,73*105 afviger mere en 50% fra det beregnede er der noget galt.


Skriv et svar til: Be-kerner

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.