Matematik
En svær opgave !?
31. januar 2005 af
henrik_va (Slettet)
hey.. har fået denne opgave udstedt.. men ved ikk hvad jeg skal gøre for at få den løst.. :
Svaners leveår:
I de første 3 leveår dør 30% af årgangen hvert år.
Derefter dør kun 15% af årgangen hvert år.
Svanerne er først yngledygtige når de er 5 år gamle. Hvor mange svaner når den yngledygtige alder ?????
Og:
Hvor stor en del af årgangen bliver 20 år ???
Ved ikk lige hvordan jeg skal gribe den an ?? På forhånd tak !!
Svaners leveår:
I de første 3 leveår dør 30% af årgangen hvert år.
Derefter dør kun 15% af årgangen hvert år.
Svanerne er først yngledygtige når de er 5 år gamle. Hvor mange svaner når den yngledygtige alder ?????
Og:
Hvor stor en del af årgangen bliver 20 år ???
Ved ikk lige hvordan jeg skal gribe den an ?? På forhånd tak !!
Svar #1
31. januar 2005 af Peden (Slettet)
X = udlækkede svaner.
a)
X_3 = X * (1-0,3) * (1-0,3) * (1-0,3)
X_5 = X_3 * (1-0,15) * (1-0,15)
b)
X_20 = X_3 * (1-0,15)^20
Det er mit umiddelbare bud.
a)
X_3 = X * (1-0,3) * (1-0,3) * (1-0,3)
X_5 = X_3 * (1-0,15) * (1-0,15)
b)
X_20 = X_3 * (1-0,15)^20
Det er mit umiddelbare bud.
Svar #2
31. januar 2005 af henrik_va (Slettet)
His man så skulle opskrive en forskrift for dette, med den overlevende procent som funktion af alderen.. hvordan ville denne se ud !?
Svar #3
31. januar 2005 af allan_sim
#2.
Tja - der må være 100% til at starte med. De tre første år hedder fremskrivningsfaktoren (1-0,3), og resten af årene hedder den (1-0,15).
Så for eksempel 7 år vil den hedde
f(7) = 100%*(1-0,3)^3*(1-0,15)^4
= 100%*(0,7^3)*(0,85^4)
= 100%*(0,7^3)*(0,85^(7-3))
Prøv at generalisere det - og husk, at det ser lidt anderledes ud for de tre første år.
Tja - der må være 100% til at starte med. De tre første år hedder fremskrivningsfaktoren (1-0,3), og resten af årene hedder den (1-0,15).
Så for eksempel 7 år vil den hedde
f(7) = 100%*(1-0,3)^3*(1-0,15)^4
= 100%*(0,7^3)*(0,85^4)
= 100%*(0,7^3)*(0,85^(7-3))
Prøv at generalisere det - og husk, at det ser lidt anderledes ud for de tre første år.
Skriv et svar til: En svær opgave !?
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
