Fysik

Torsionspendulet differentialligning SRP

13. januar 2010 af Leifersej (Slettet) - Niveau: Universitet/Videregående

Opgaveformuleringen er givet:

3. Opstil en differentialligning, som beskriver et torsionspendul, der består af en ensartet bjælke med massen m på tværs af torsionselementet, og løs den. Find et udtryk for svingningstiden.

Jeg kan ikke finde en opstilling af en differentialligning og har også lidt svært ved at løse den. Nogen der kan hjælpe?


Brugbart svar (1)

Svar #1
14. januar 2010 af goathunter (Slettet)

For at løse dette problem skal man være bekendt med rotationel mekanik, dvs. vide hvad udtryk som kraftmoment, inertimoment osv. betyder. Jeg havde ikke dette i gymnasiet, hvis du ikke har haft om rotationel mekanik skal du nok finde en bog om det.

Et torsionspendul består af en torsionsfjeder som opfylder noget der ligner hooke's lov, nemlig τ=-kθ (k positiv) altså kraftmomentet τ er proportional med vinklen θ man forskyder fra ligevægtspositionen. Men desuden er kraftmomentet produktet af vinkelaccelerationen α og inertimomentet I af din bjælke så α*I=-kθ og α=θ'' , altså der er samme relation mellem vinkelacceleration og vinkel som der er mellem normal acceleration og position. Så man får

θ''(t)*I=-k*θ(t)

Dette er den samme differentialligning som man skal løse ved den harmonisk oscillator, altså et lod der svinger i en fjeder der opfylder Hooke's lov. Så løsningen er en cosinus/sinus funktion alt efter hvilke startbetingelser man sætter, hvis vi nu siger at vinklen har maksimaltudsving til t=0 er løsningen en cosnius da cos(0) er et maksimum for cosinus. Så løsningen er θ(t)=A*cos(√(k/I)*t) så ω=2π/T=√(k/I) => T=2π*√(I/k)

En ensartet bjælke med akse i midten af bjælken har inertimoment I=mL^2/12 hvor L er stangens længde og m dens masse, dette kan evt. indsættes i ovenstående ligning.


Skriv et svar til: Torsionspendulet differentialligning SRP

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.