Matematik

hjælp det haster!!

14. januar 2010 af almedinaaa (Slettet)

  Heej 

jeg har to ligninger, som jeg skal beregne. Det er logaritme.

1. 6^x(6^x-0,36)=0

2. 3*2^2x-7*2^x+4=0


Brugbart svar (0)

Svar #1
14. januar 2010 af NejTilSvampe

  1. du bruger nulreglen. Dvs. enten 6^x = 0 eller (6^x - 0,36) = 0 . siden du aldrig kan opløfte et tal så det giver nul, kan 6^x ikke være nul. så du løser bare ligningen 6^x - 0,36 = 0.

2. Det er en af de tricky, for mange vil nok begå den fejl at de bare tager logaritmen i alle ledene og så løser for x. Men det giver KUN én løsning. Denne ligning har 2 løsninger, lad mig vise hvorfor.

sæt z= 2^x

substituér z i ligningen:

3z^2 - 7z + 4 = 0

som du kan se får vi en andengradsligning hvor vi kan løse for z.

når du har fundet z, kan du substituere 2^x tilbage, og så løse for x. husk på det er ikke z du skal finde, men x. det hjælper dig bare at finde z først.


Skriv et svar til: hjælp det haster!!

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.