Matematik

hjælpppppp integral

14. januar 2010 af miss2144 (Slettet) - Niveau: A-niveau

Bestem hvert af integralerne

∫ (1/(x ) +1/x^2 ) dx og ∫ e^x *ln?(5+e^x )dx

hjælpppppppppppp


Brugbart svar (0)

Svar #1
14. januar 2010 af Exupery (Slettet)

Den første giver sig selv, hvis du kan huske, hvad lnx og 1/x differentieret giver...

I den næste skal du benytte dig af substitution.


Svar #2
14. januar 2010 af miss2144 (Slettet)

víl du ikke fortælle lidt nærmere


Brugbart svar (0)

Svar #3
14. januar 2010 af goathunter (Slettet)

∫(1/x + 1/x^2)dx=∫1/xdx + ∫1/x^2dx

Der gælder ∫1/xdx=ln|x| + c, det kan man bevise og så skal man bare huske det. Til at udregne det andet integral bruger man ∫x^ndx=1/(n+1)*x^(n+1) så ∫1/x^2dx = ∫x^-2dx=-1*x^-1=-1/x

Så ∫(1/x + 1/x^2)dx=ln|x| -1/x + c

I den næste skal man bruge substitution som siger at ∫f(g(x))*g'(x)dx=∫f(t)dt hvor t=g(x)

Hvis du sætter f(x)=ln(x) og g(x)=5+e^x ser man at f(g(x))=ln(5+e^x) og g'(x)=e^x

Så f(g(x))*g'(x)=ln(5+e^x)*e^x og fra den generelle formel jeg skrev får man

∫ln(5+e^x)*e^xdx=∫f(g(x))*g'(x)dx=∫f(t)dt=∫ln(t)dt=t*(ln(t)-1) + c= (5+e^x)*(ln(5+e^x)-1)+c

til sidst indsatte jeg t=g(x)=5+e^x


Skriv et svar til: hjælpppppp integral

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.