Dansk

supjekt- præpositoner- objekt- dativformer

15. januar 2010 af sarahhan (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej folkens.

Jeg er virkelig på røven.

Jeg skal sætte, kryds, bolle, firkant og trekant.( som man lærte i folkeskolen). Jeg kan virkelig ikke finde ud af at sætte firkant, nogen der kan hjælpe mig?.

min tekst lyder sådan.

Jeg elsker carmen, jeg elsker hende. Hun elsker ikke mig. Min mor besøger os i eftermiddag. Vil du købe maden? Du køber den. og jeg laver den. Matilde og Alfredo kommer. Min mor kender dem ikke. Hej, er i der! Jeg har ikke hørt jer. Blomster! Jeg lægger dem her. Det er min hund. kan i tåle den?. Min mor kommer. Hende kender i, fordi jeg har talt så meget om hende, men hun kender ikke jer. Hjælp! Maden, den har vi glemt. Hunden har spist den. Min mor slår dig ihjel. Telefonen! tager du den? Det er din mor. Hun vil tale med dig. Du kender hende. Hun vil snakke med dig. Åh nej! Min onkel er der. Jeg holder ham ikke ud.

Håber på der er nogle friske mennesker her en fredag aften :)
 


Brugbart svar (0)

Svar #1
15. januar 2010 af Mundo (Slettet)

Det kan være svært at skelne mellem trekant og firkant. Prøver at lave dem med lidt forklaring.

Understreget = trekant/ akkusativobjekt/ direkte objekt/ genstandsled
Fed = firkant/ dativobjekt/ indirekte objekt/ hensynsled
Kursiv = obejktsprædikat / omsangsled til objekt (altså bolle med trekant inden i) (tog den med for at den ikke skulle blive forvekslet med firkant..)

Jeg elsker carmen, jeg elsker hende. (fordi man kan spørge: "Hvad elsker jeg"? og svaret er Carmen/ hende) Hun elsker ikke mig. ("Hvem elsker hun ikke"?) Min mor besøger os i eftermiddag. Vil du købe maden? Du køber den. og jeg laver den. Matilde og Alfredo kommer. Min mor kender dem ikke. Hej, er i der! Jeg har ikke hørt jer. Blomster! Jeg lægger dem her. Det er min hund. kan i tåle den?. Min mor kommer. Hende kender i, fordi jeg har talt så meget om hende, men hun kender ikke jer. Hjælp! Maden, den har vi glemt. Hunden har spist den. Min mor slår dig ihjel. Telefonen! tager du den? Det er din mor. Hun vil tale med dig. Du kender hende. Hun vil snakke med dig. Åh nej! Min onkel er der. Jeg holder ham ikke ud.

Har ikke fundet noget sted hvor jeg vil sætte firkant. Kan lige give et eksempel på hvornår det skal være firkant/ hensynsled:

Jeg giver bogen til dig. Så er bogen genstandsled fordi man kan spørge "hvad giver jeg?" og svaret er bogen. Hvis man spørger "Hvem giver jeg bogen til?", er svaret "dig", og det er dermed hensynsled (firkant).


Skriv et svar til: supjekt- præpositoner- objekt- dativformer

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.